El ciclista català d’Ullastrell de 24 anys, Abel Balderstone va entrar en solitari a la meta ubicada a les antenes del centre emissor de Mont Caro, un fet sense precedents en la història del ciclisme ebrenc, amb un temps de 5:06.07, proclamant-se com a primer brillant guanyador de la primera edició de la Clàssica Terres de l’Ebre “Reserva de la biosfera”, deixant enrere al valencià Joan Bou (Euskatel-Euskadi), que va entrar en segon lloc a 35 segons, i el ciclista d’Albacete de Ossa de Montiel, José Félix Parra (Kern Pharma), que ho va fer en tercer lloc a 40 segons del primer classificat.
La carrera va resultar espectacular, i al pas del Port de Prat de Compte de tercera categoria, a poc més de 61 quilòmetres per al final, van creuar en primera posició, Eduard Pérez Landaluce (Sidi Alie-Unlock Team), Leandre Van Hautegen (Soudal Quick-Step Devo Team) i Edgar Curto (Illes Balears-Arabay Cycling), i a 20 quilòmetres per al final portaven una avantatge de 2 minuts i 16 segons en relació a un grup perseguidor format per 15 ciclistes. En plena pujada a Mont Caro, 12 ciclistes formaven el grup capdavanter controlat pels representants del Caja Rural Seguros RGA i Kern Pharma. Abel Balderstone va marxar en solitari a 7 quilòmetres, aconseguint una avantatge de 32 segons a 4 quilòmetres de la meta, que va mantenir fins al final, tot i patir algunes rampes en el tram final.
La prova de 191,66 quilòmetres, i un desnivell acumulat positiu de 3.494 metres, comptant amb la participació de 19 equips dels cinc continents, formant part del calendari de la UCI a Europa Tour, a la categoria 1.2, i s’ha retransmès en directe pels canals de televisió d’Eurosport i Esport 3.
La prova ha recorregut les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, amb sortida des d’Amposta, passant per Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, Tortosa, Bítem, Tivenys on es va realitzar un esprint especial dedicat a Miquel Espinós (exciclista de pista campió d’Espanya en diverses ocasions, medalla de plata i bronze als mundials de i participant als JJOO a Munic 1972). El primer port de la cursa va ser el Coll de Som de tercera categoria, travessant també els municipis de Benifallet, Móra d’Ebre, Gandesa, Bot, amb l’escalada al Port de Prat del Compte de tercera categoria, Paüls, Xerta, Tortosa i Roquetes per efectuar l’ascens al mític com Mont Caro a 1408 metres d’altitud.