Enguany es complixen 75 anys de la fundació del Club de Rem Tortosa. El rem ha estat la modalitat esportiva que més èxits ha proporcionat a les Terres de l’Ebre en les competicions estatals i internacionals, i el club tortosí un dels principals referents. El riu Ebre, en el seu pas per Tortosa, ha viscut etapes de gran esplendor i glòria, i forjat a excel·lents esportistes que han arribat inclús a disputar uns Jocs Olímpics, com Xavi González, els germans Pau i Xavi Vela i Alex Sigurbjörnsson.
Les primeres accions es van fer el 1945, però va ser el 16 de setembre, quan les gestions fetes per 19 entusiastes persones van culminar amb la creació del Club de Rem Tortosa. Un grup format per Marcel Albacar, Mario Alis, Enric Argilaga, Agustí Audi, Manel Camós, Josep Faiges, Pio Ferrer, Tomás Forteza, Albert Freixinier, Josep M. Martorell, Lluís Mestres, Josep Pena, Rafel Pérez, Ramon Pomés, Ramon Roig, Francesc Turón, Manel Urgell, Joaquim Vallés i Josep Francesc Vallespí.
Alguns van configurar la primera junta directiva presidida per Julià Mangrané Ejarque, constituïda el 27 d’abril del 1947.
Abans el 1928 s’havia produït un primer intent, amb la creació del Club Nàutic Tortosa, sense molta repercussió ni continuïtat.
El club tortosí va debutar de forma oficial en la competició a Vigo, amb motiu del Campionat d’Espanya. Va ser el 5 de setembre del 1948, amb una tripulació formada per Pepín Gas (de la fonda Gas), Pepe Monclús (el sastre), Joan Forés (el de la pedra artificial), Enric Argelaga (el de Regions), i el timó José Beltrán (Meto). El seu debut va ser molt positiu, amb la consecució de la medalla de bronze.
Per a competir amb el CR Tortosa es feia una selecció amb regates entre tripulacions tortosines en proves socials, on els guanyadors després representaven el club en els campionats. Els primers esforçats components del club que van competir van haver de realitzar un gran sacrifici. Els viatges eren lents. Un dels trajectes més curts per a competir era el desplaçament a Banyoles, trigaven entre nou o deu hores, i de tant en tant s’havia de fer algun descans.
En els seus primers anys, el club va comptar amb diferents seccions com el bàsquet, natació, tennis taula, motor, pesca, excursionisme i posteriorment de vela i piragüisme.
Des del CR Tortosa s’ha lluitat també sempre per salvar la navegabilitat del riu Ebre. En la dècada dels anys cinquanta moltes embarcacions d’esbarjo havien desaparegut, i les que es mantenien s’agrupaven sota el pavelló del club tortosí. També es van construir les populars “cucaferes”, embarcacions semblants a les muletes i les embarcacions lleugeres conegudes com a “canots”.
Les instal·lacions
El maig del 1953 la junta directiva presidida per Agustí Bartlet va començar a treballar amb el projecte de la construcció d’un local social al passeig Moreira davant de l’antiga Comandància de Marina, amb la sol·licitud el 28 de maig de 1956 d’un crèdit de 350.000 pessetes. El 1958 es va completar amb la construcció d’una pista en la qual es van celebrar multitud d’actes socials, destacant les activitats per les Festes Majors de la Cinta o del dia de la patrona de la Verge del Carme. Unes instal·lacions que van acollir els remers i socis del club tortosí fins al desembre del 2018, i durant més de 70 anys van ser una part molt important de la història del club.
L’any 2007 la Junta del Club va comprar uns terrenys de 1.600 m2 a la vora del riu Ebre, per a construir la nova Base Nàutica fluvial de Campredó, on hi ha també un camp de regates, ubicades al costat d’una recta de 2.200 metres del riu Ebre, distància mínima que requerix l’organització de regates de rem olímpic. El 27 de novembre del 2011 va inaugurar-se la primera fase d’esta instal·lació connectada amb l’Ebre mitjançant un pantalà basculant, i dos hangars d’una superfície de 315 metres quadrats amb capacitat per a emmagatzemar fins a 50 embarcacions. El projecte de l’arquitecte Joan Martínez va tenir un cost de 196.367 euros i va ser finançat per l’Ajuntament de Tortosa, a càrrec del Fondo Estatal para la Ocupación y la Sostenibilidad Local (FEOS). La instal·lació va quedar del tot enllestida el 2017, inaugurada pel president de la Generalitat Carles Puigdemont.
L’edifici, de planta rectangular i dos alçades, compta amb un garatge per a embarcacions de 400 m2 i doble alçada, que ocupa la meitat de la superfície de la planta, un entresolat per a magatzem de barques de la mateixa superfície, i zona habitable a la planta inferior integrada per despatx d’administració, aula, gimnàs, farmaciola i dos vestidors. La superfície construïda total és de 615 m2, 409,5 dels quals corresponent a la planta baixa i els 205,5 restants a l’entresolat. Les obres van tindre un cost de 300.000 euros, finançades pel Consell Català de l’Esport, i les va executar l’empresa Also Casals sobre un projecte de l’enginyer Agustí Forés. El 2018, l’Ajuntament de Tortosa va expropiar les antigues instal·lacions del passeig de Ribera, que són enderrocades l’abril del 2019 per a reordenar la zona de confluència de l’avinguda de Lleida i el passeig de Joan Moreira.
Tot un referent
Els colors roig i blanc distingixen l’entitat en un clar record de la bandera de l’antiga província marítima de Tortosa, d’un club tortosí que s’ha guanyat un reconegut prestigi, fins a situar-se en les últimes dècades com un dels destacats referents del rem estatal espanyol.
El 25 de juliol de 1954 va organitzar els Campionats d’Espanya de rem olímpic d’outriggers en categoria sènior, i el 2007 va repetir en esta ocasió el de llarga distància. Des del 1983 celebra la primera baixada de rem olímpic des de Tortosa a Amposta, alguna temporada ajornada degut a les inclemències atmosfèriques o per problemes derivats del cabal del riu.
El 2019 es va disputar la trenta-quatrena edició organitzada pel Club Nàutic Amposta i el Club Rem Tortosa, amb un nou impuls des de la implicació en les tres últimes edicions de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. Entre els nombrosos èxits aconseguits durant els 75 anys en l’àmbit estatal i internacional, destaca el primer lloc del rànquing de clubs de la Federació Espanyola de Rem la temporada 2006-07
Personatges destacats
Des de la seua fundació, el Club de Rem Tortosa ha estat dirigit per quinze presidents. S’inicia amb Julià Mangrané (1947), seguit en este ordre per José Pena (1948), José Alifonso (1950), Francesc Gas (1951), Agustí Bartlet (1952), Ramón Pomés (1955), Manel Bestraten (1958), Josep Monclús (1960), Franacesc J. Gas (1961), Francesc Viñes (1963), Enric Roig (1972), Ferran Ferré (1974), Juan Manuel Fabra (1983), Enric Pedret (1988) i Josep Naria Chavarria (2005). Les dos últimes legistatures han estat molt importants en la consolidació del club, amb el treball realitzat per Enric Pedret durant 17 anys i en l’última etapa de Josep Maria Chavarria de 15 anys, que és l’actual president.
Entre les persones que han influït en la consecució dels èxits del club en les últimes dècades mereixen un capítol a banda Josep Maria Garcia i com a principal artífex Josep Pla, que des que van assumir la direcció esportiva, el club va sumar cada temporada importants èxits, en el cas de Pla, encara continuant al peu del canó com a principal responsable de la preparació i planificació esportiva. Abans a la dècada dels anys 70, el club havia ressorgit amb bons resultats, de la mà del tècnic Paco Rima, iniciant-se una nova filosofia d’aprenentatge amb gent molt jove que començava a remar als 10 i 11 anys, fins a arribar a obtenir-se medalles amb Josep Maria Chavarria, Vicent Goldero i Albert Tena.
El seu bon treball va portar aviat medalles d’or al Campionat d’Espanya, amb Manolo Martínez i Manolo Chavarria, Toni Giménez, entre altres, i posteriorment a escala internacional. El 2013 fins a set remers del club tortosí van formar part de la selecció espanyola, concretament Verònica García, Albert Tafalla, Pau i Xavi Vela, Omar Aymerich, Àlex i Dani Sigurbjörnson.
A més, Verònica Garcia va obtenir la plata en l’esquif de la categoria sub-23 i Albert Tafalla i Omar Aymerich van quedar segons en el doble scull. Alguns dels seus remers han pujat al podi a campionats d’Europa o del món, en diferents modalitats i categories, com Xavi González, Pere Gisbert, Dani i Àlex Sigurbjörnson, Pau i Xavi Vela, Verònica Garcia, Laura Montesó i Eric Pastor.
Quatre olímpics
Fins a quatre remers formats al club tortosí van estar als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, Xavi González com a tècnic, i els germans Pau i Xavi Vela, i Àlex Sigurbjörnson.
L’embarcació de Xavi González amb Aina Cid (CN Amposta) i Anna Boada (Olímpic Barcelona) va completar una excel·lent actuació amb la sexta plaça i diploma olímpic.
Pau Vela i Àlex Sigurbjörnson en el dos sense timoner van acabar quints de la seua sèrie i no es van poder classificar per a la repesca, els quals van finalitzar en tretzena posició.
El doble scull de Xavi Vela formant parella amb Willian Giaretton, representant la selecció del Brasil, va quedar fora de la lluita per a les medalles, després d’ocupar la quinta plaça de la seua sèrie i no poder aconseguir l’objectiu a la repesca.
El club continua el seu treball de promocionar el rem i el riu Ebre, per part d’una activa junta directiva i l’incombustible Josep Pla, mentre preparen la programació per a commemorar els 75 anys d’història d’una de les entitats ebrenques amb més prestigi.