Carlos Sainz va sumar el quart títol al Ral·li Dakar, que seguix als aconseguits el 2010, 2018 i 2020, ampliant a més un rècord que ja ostentava, sent el pilot madrileny el de més edat a guanyar este certamen. Si el 2020 el va aconseguir amb 57 anys, ara l’amplia a 61. A més, pot presumir d’haver-lo obtingut amb marques diferents: Volkswagen, el primer pilot capaç de guanyar el Dakar amb un cotxe electrificat i híbrid com el seu Audi RS Q e Tron, Peugeot, MINI i Audi. Carlos Sainz iguala amb quatre victòries al llegendari Ari Vatanen.
Este ha estat el darrer títol a les files d’Audi, després d’anunciar la marca que dixa les competicions de ral·li per iniciar una nova aventura a la Fórmula 1. Audi Sport ha participat al Ral·li Dakar 2024 amb tres equips. Un d’ells format pel doble guanyador del Campionat del Món de Ral·li i 3 vegades guanyador del Ral·li Dakar, Carlos Sainz i el seu copilot Lucas Cruz. Un altre el van formar Stéphane Peterhansel i el seu copilot Edouard Boulanger, i un tercer format pels competitius Mattias Ekström i Emil Bergkvist. En esta edició número 46 del Ral·li, la competició s’ha desenvolupat durant més de 7.891 quilòmetres per Aràbia Saudita en dotze etapes i un pròleg, durant dos setmanes de màxima exigència al desert.
Els èxits aconseguits pel pilot madrileny, no haurien estat possibles sense la valuosa aportació d’un equip que treballa a l’ombra, realitzant una tasca fonamental per a facilitar els seus triomfs. Cada cop que acaba una exigent i dura etapa al Dakar, arriba al bivac i busca el seu principal pilar, Joan Navarro, enginyer en cap de X-Raid, que s’encarrega de comprovar cada dia el bon estat del vehicle, fer-ne la configuració i treballar amb el pilot madrileny tots els detalls referents al funcionament del cotxe. És, a més, com l’enllaç entre el pilot, els mecànics i els enginyers, una peça indispensable per al bon engranatge de l’equip. Joan Navarro té una enorme responsabilitat i si no ha acabat de comprovar que el cotxe compta amb les màximes garanties per a continuar competint al nivell més alt, no se’n va a dormir. Durant el Dakar, reconeix que només dorm una mitjana de tres hores diàries. S’aixeca cap a les cinc de la matinada, encén el vehicle, revisa que tot estigue en condicions, i després agafa un cotxe de l’equip per a assistir al d’enllaç abans de l’etapa, i si cal després de la finalització abans d’arribar al bivac. A més, sol ajudar els seus companys a muntar el campament. Quan arriben els pilots comencen les reunions amb enginyers, equip i mànagers, per a visualitzar el brífing de l’etapa i revisar els càlculs de consum de gasoil, juntament amb altres qüestions. Abans de ficar-se al llit entre les 2 i 3 de la matinada, encara efectua els tests del cotxe. A l’entrevista realitzada per Nacho González, director de Comunicació i RE d’Audi España, destaca la responsabilitat de treballar amb un pilot de les característiques de Carlos Sainz, amb un alt nivell fins i tot d’autoexigència: “no és només exigent amb tots nosaltres; és el primer que es queixa de si mateix quan no està al cent per cent. Sempre vol fer-ho millor. I això ho transmet als altres. Estem parlant de detalls en què altres pilots no es fixen, tot ha d’estar perfecte. Este és el nivell d’exigència que l’ha portat a ser qui és i a estar on és, i ens ha portat a nosaltres a MINI i ara a Audi a tenir un cotxe top“.
Passió pels cotxes
Joan Sebastià Navarro, va néixer fa trenta-vuit anys a Deltebre. Encara que a la seua família no hi ha antecedents sobre el món dels cotxes, en ell es va despertar molt aviat una gran passió. Va estudiar a la Universitat Politècnica de Barcelona enginyeria mecànica i industrial, i als 22 anys va rebre una beca que concedia Fernando Alonso a les 12 millors promeses de l’enginyeria del motor per a estudiar durant un any el millor Màster d’Europa, el Motorsport Engineering, a Oxford. D’aquí va passar a HRT, a la F1, i al Campionat d’Espanya de Ral·lis de Terra, on va conèixer Nani Roma, amb qui va treballar i va debutar al Dakar del 2014 Mini X-Raid, en què es va imposar el pilot de Folgueroles. Millor no va poder ser el seu debut, seguint sis anys al conjunt, i ascendint a enginyer en cap. Va fixar la residència a prop de Frankfurt amb la seua parella i també enginyera de competició. Després va arribar el seu èxit amb Carlos Sainz. Ha estat a Fórmula 1, al Mundial de Ral·lis, al Mundial de Turismes i al Dakar, on va debutar el 2014, i ja porta 11 edicions en la que considera la seua prova favorita: “hi ha una gran part d’aventura que les altres no tenen perquè són més predictibles, sobretot els circuits, on has de fer un set-up i després cercar el millor temps. Aquí hi ha una part d’adaptació, d’entrar en el que és desconegut. Per exemple, no sabem com és l’etapa de l’endemà: l’organització va passant informació amb comptagotes i cal calcular la benzina, fer el set-up, les altures, decidir-ho tot. Està part d’aventura és el que més m’agrada. Els cotxes no són tots iguals com la Fórmula 1, són molt diferents, tens molta flexibilitat i els pots modificar, i també fer una estratègia d’equip que en altres disciplines no existix“.
De moment Joan Navarro no ha revelat quin serà el seu futur, però s’han pogut escoltar rumors sobre la seva possible vinculació amb la marca Ford, que pel que sembla està disposada a tenir equips a les competicions de ral·lis.
Recepció a l’Ajuntament per part del consistori municipal

Finalitzat el Ral·li Dakar, Joan Navarro va rebre el reconeixement per part del consistori municipal del seu poble de Deltebre. L’alcalde Lluís Soler va destacar el treball que ha realitzat: “Orgull de poble en majúscules en veure com el seu talent, la capacitat i l’estratègia han estat claus per entendre la victòria de Carlos Sainz en esta edició del Dakar! Joan Sebastià, una persona humil, però amb un talent impressionant que projecta Deltebre i el nostre delta de l’Ebre ben i ben amunt”.
El bitemenc Elies Bel, també va participar
Un altre ebrenc, el bitemenc Elies Bel, assessor tècnic de Wattpower Racing Team, ha estat en esta edició del Dakar formant part com a mecànic de l’equip del pilot gallec Fran Gómez Pallàs, el qual va patir un impactant accident durant l’onzena i penúltima etapa del ral·li Dakar amb la seua moto elèctrica, la qual, al moment del fort impacte, va acabar per partir-se en dos al mig del desert. Gómez Pallàs participava en la categoria Mission 1,000 en què es posa a prova les noves tecnologies neutres de carboni, quan, durant el tram entre Al-Ula i Yanbu, va patir amb el rocós del camí i va acabar caient de manera aparatosa, encara que, per fortuna, el pilot va poder aturar-se pel seu compte per a ser atès, però ja no va poder disputar l’última etapa per una fissura en una costella.
Malgrat tot, l’organització li va fer entrega d’un guardó com a finalista, valorant el seu esforç. La moto Wattbike DKR24, és un projecte que va començar fa 5 anys, amb la participació d’ISB Sports, amb Elies Bel com a “doctor elèctric”, marcant una fita en la fusió de la tecnologia elèctrica i l’enginyeria extrema del ral·li més exigent del món.
El polifacètic Elies Bel ha estat també l’autor dels llibres La Tinença de Benifassà, i La Ruta del Tigre en BTT.