IniciPoliesportiuCiclismeEl drama de la guerra d’Ucraïna arriba a l’equip ciclista rus establert...

El drama de la guerra d’Ucraïna arriba a l’equip ciclista rus establert a Jesús

L’edició en paper del Setmanari l’Ebre d’aquest divendres explica en primicia la situació crítica que està vivint l’equip ciclista rus Lokosphynx que dirigix Alexander Kuznetsov, pare de la tenista russa Svetlana Kuznetsova, guanyadora d’un Roland Garros i un Open USA, establert des de l’any 1994 a Jesús (Tortosa), està patint les primeres conseqüències de la guerra d’Ucraïna pel fet de no poder competir, que podrien no ser les últimes pels diferents efectes que comporta el panorama bèl·lic actual. Des de fa més de dos dècades, l’equip Lokosphynx, amb llicència expedida a Sant Petersburg, on Kusnetsov és propietari d’un velòdrom, realitza la seua preparació en terres catalanes; i des de la residència fixada al terme de Jesús centralitza totes les seues activitats d’entrenament esportiu i d’ensenyament, ja que compta amb professors propis per tal que els jóvens esportistes puguen compaginar l’esport i l’estudi. Al personal ciclista caldria sumar-hi la resta de l’equip, que habitualment conviu amb ells: des del metge, fins a mecànics o cuiners.

Les mesures adoptades per les autoritats esportives espanyoles i que compten amb el vistiplau de la resta de comitès i federacions internacionals, han dixat els ciclistes russos “tortosins” en una mena d’ostracisme. El Consejo Superior de Deportes (CSD) feia públic un comunicat en què deia que s’havia decidit la prohibició de participació a seleccions esportives, clubs i altres entitats esportives i esportistes seleccionats per Rússia, o que competixen sota la bandera russa, en totes les competicions de caràcter internacional que s’organitzen en sòl espanyol. Precisament el Lokosphynx està competint ara a la Copa d’Espanya, i tot que no és una competició internacional, la Federació Espanyola de Ciclisme interpreta que l’han de vetar per a aplicar la normativa del CSD. En plena invasió russa a Ucraïna, els joves ciclistes havien participat en diverses curses i n’havien guanyat alguna, com és el cas d’una de les grans promeses actuals, Gleb Syritsa, vencedor de la primera prova de Copa d’Espanya Sub-23 disputada a Don Benito, Badajoz.

Com explica Adolf Giné, la persona que l’any 1994 va gestar l’arribada de l’equip rus a Jesús, la situació és molt complicada i injusta, “i em sumo a la crida general que es fa per a mantenir una actitud de respecte cap als esportistes russos, i cap a tota la comunitat russa en general, que puguen trobar-se al nostre país, perquè en cap cas la podem culpar de les decisions del Govern rus, i de Putin, en particular”. Giné ens recorda que durant molts anys, i des de Jesús, han sortit grans campions ciclistes, “sobretot perquè Kuznetsov és un gran estudiós del ciclisme, amb uns mètodes de treball molt específics. La figura que més recordem tots és Viatcheslav Ekimov, campió del món i olímpic en pista, i company d’equip, en molts de tours de França de Lance Armstrong a l’US Postal, però sense oblidar-ne d’altres, com Vladimir Karpets o Vladislav Bobrik”. En l’actualitat els jóvens ciclistes de Jesús estan competint a les categories elit, sub-23 i júnior.

Al problema de no poder competir a Espanya s’hi suma també el fet de no poder fer transaccions econòmiques amb Rússia per a poder cobrir les despeses diàries, fet que podria provocar un ofec definitiu per a mantenir la residència a Espanya. La suspensió d’anar, com tenien previst, a la clàssica d’Aitzondo a Gipúscoa és el primer símptoma que la situació els ha començat a afectar seriosament.

L’altra gran preocupació que tenen els ciclistes establerts a Jesús, un total de 28 i d’edats entre 20 i 23 anys, és que si decidixen tornar al seu país corren el perill de ser reclutats i ser enviats a la guerra d’Ucraïna, un fet que no volen ni plantejar-se, encara que no ho han dit, ni ho diran, per temor a les represàlies de Putin. Ekimov, actualment president de la Federació Ciclista Russa, coneix de primera mà la situació del grup de ciclistes russos establerts a Tortosa, on ell també va viure uns quants anys després de dixar el professionalisme, i s’està pensant en la possibilitat d’inscriure els equips russos en països com Uzbekistan o Azerbaidjan, on no hi ha veto i correrien com a apàtrides.

Redaccio X.R.
Redaccio X.R.
Editor-gerent del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies