IniciEsportsEls gestors esportius de Catalunya debaten a Tortosa al voltant dels recursos...

Els gestors esportius de Catalunya debaten a Tortosa al voltant dels recursos humans a les entitats esportives

El dimecres 22 de novembre, la ciutat de Tortosa va acollir al Centre Cívic de Ferreries, el Monogràfic organitzat per l’ACGEP (Gestors Esportius de Catalunya) sobre la Gestió dels Recursos Humans a les Entitats Esportives. Les tres ponències, l’entrevista i les dues taules de debat programades van resultar de gran interès per les persones assistents promovent en tot moment un alt nivell de participació i intercanvi d’aportacions i experiències.

La jornada comptà amb la presència i fou inaugurada per l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, el 2n Tinent d’Alcalde i Regidor d’Esports i Activitat Física de Tortosa, Víctor Grau, pel Representant Territorial de l’Esport de la Secretaria General de l’Activitat Física i l’Esport a les Terres de l’Ebre, Joan Lluís Barberà i pel President de l’ACGEP, Josep Campaña. Tots ells coincidiren en la gran rellevància i necessitat de profunditzar en la gestió dels recursos humans en el marc de les entitats esportives i d’ajudar als clubs esportius a regularitzar heterogènies situacions del voluntariat i les relacions laborals.

Les primera ponència a càrrec de Marc Vilabrú, actual Gerent de l’ACGEP i tècnic de l’Àrea Municipal d’Esports de l’Ametlla de Mar, que va parlar de la necessitat de planificació, sistematització i regulació de la gestió dels recursos humans, així com els principals procediments i eines que es disposen. Segons Vilabrú així cal fer-ho, “amb l’objectiu d’optimitzar el temps que dediquen gestores i gestors esportius a aquesta àrea en detriment de la seva especialitat i objectiu principal que hauria de focalitzar-se en la vessant esportiva“.

Foto: Cedida

En finalitzar el breu descans acompanyat del sempre productiu cofee break – networking, gentilesa de Sports FEVI Tortosa, Marcos Reinado, soci director de Gempro Serveis d’Assessorament i soci de SAEE Consulting, S.L., gestories especialitzades en el sector esportiu, va oferir una magistral exposició dels reptes que haurien d’afrontar les entitats esportives sense ànim de lucre a nivell de voluntariat, relacions laborals i davant la hisenda pública. Segons Reinado, “aquests reptes cal que vagin acompanyats de suport per part de l’administració pública en forma de formació, assessorament i suport econòmic en la direcció de sensibilitzar, aquestes entitats imprescindibles dins el teixit esportiu català, envers la regularització de les diferents relacions de voluntariat i laborals que requereixen“.

Foto: Cedida

La primera de les taules de debat, abordà diferents experiències i opinions sobre la idoneïtat de les diferents opcions de gestió directa i indirecta en l’àmbit públic municipal, comptant amb la participació de Montse Nomen, Tècnica d’Esports de l’Ajuntament de Vandellós i L’Hospitalet de l’Infant, Ramon Cuadrat, Gerent del Patronat Municipal d’Esports de Tarragona, Lluís Soro, Director d’Instal·lacions de Reus Esport i Lleure, Julià Rubí, Director Esportiu del Complex Esportiu Win Tortosa i Francesc Vidal, Gerent del Patronat Municipal d’Esports de Valls. Tot i exposar models amb petites o grans variacions al respecte, coincidiren en que d’una manera o altra feien ús de la gestió indirecta, sigui per una simple prestació de serveis complementària o fins el plantejament de concessions d’obra i explotació dels serveis. Les dificultats burocràtiques, de contractació i del procediment administratiu fan que cada vegada més administracions optin per l’externalització de serveis per la seva major agilitat i garanties de preservació dels serveis públics.

Foto: Cedida

La ponència a càrrec de Llibert Margalef, soci-gerent de l’Assessoria Josep Tomàs Margalef de l’Ametlla de Mar, va posar en coneixement i debat dels assistents l’aplicació i casuística dins el sector de l’activitat física i l’esport dels diferents tipus de contractes que es deriven de la darrera reforma laboral fent incís en els contractes indefinits fixes discontinus i els casos en que es poden formular contractes temporals en les dues variants: per circumstàncies de la producció i per substitució de persona treballadora. Segons Margalet, “l’ús de les empreses de treball temporal per part de les entitats que, en tots els casos, han de complir amb els mateixos supòsits i sota les mateixes condicions i requisits en què l’empresa usuària podria subscriure un contracte de durada determinada amb un treballador/a“.

Foto: Cedida

Des de la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs del Departament d’igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, a través de la seva tècnica Clara Centeno, es van exposar els requeriments i suports necessaris per a l’elaboració dels Plans d’Igualtat a les entitats esportives. Comentà que totes les entitats estan obligades a adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes. Centeno va recordar que “aquelles entitats amb cinquanta o més persones treballadores en plantilla i totes les administracions públiques han d’elaborar un Pla d’Igualtat. La Direcció General brindà a disposició de les entitats el seu suport a través de l’adreça de correu electrònic curestempstreballs.igualtat@gencat.cat.

Foto: Cedida

Per cloure amb el monogràfic es desplegà una més que interessant taula rodona al voltant de la Visió de present i futur de l’exercici professional i voluntari de l’esport a Catalunya on hi participaren experts destacats com Ximo Rambla, Secretari Tècnic del Consell Esportiu del Baix Ebre, Juanjo Rovira, President de MIC Sports i Director de Competició d’AGF Experiencies, Jordi Bros, ex-director de Reus Esport i Lleure, Xavi Nadal, Delegat a les Terres de l’Ebre del COPLEFC i i Josep Campaña, President de l’ACGEP. Tot i la representació de sectors de naturalesa i interessos diversos, els components de la taula van coincidir en que el voluntariat esportiu a Catalunya és imprescindible tot i que cal fer-ne un ús adequat i regularitzat atenent projectes i plans concrets derivats dels estatuts i naturalesa de les pròpies entitats esportives. També va haver consens en la necessitat d’exigir la formació i/o acreditació de competències per al desenvolupament de les diferents professions regulades a la Llei de l’exercici de les professions de l’esport, entre les que es troben les de monitors/es, entrenadors/es i directors/es esportius/ves,, independentment que aquestes professions es desenvolupin des de l’àmbit professional laboral o des de l’opció personal del voluntariat que, aquesta última opció a hores d’ara, no s’exigeix en l’esmentada Llei. Aquest nou repte, van arribar a coincidir els ponents, que calia que vagi acompanyat d’una proporcionalitat entre la inversió de temps i diners en la formació en aquestes professions, i la dignificació de les retribucions o compensació de les despeses derivades de l’acció del voluntariat per a desenvolupar-les que, molt probablement, passaria per una necessària revalorització del preu dels serveis esportius, considerats recentment essencials, per part de la població de forma directa o indirecta.

Foto: Cedida

La jornada comptà amb la presència d’honor d’un històric de la Gestió Esportiva com és Jordi Gibert que concloïa de forma brillant la jornada llençant el repte de passar de la “gestió dels recursos humans” a la “gestió dels humans amb recursos“.

En finalitzar les exposicions, les persones assistents van poder gaudir d’un dinar – networking i aquells que van poder, d’una visita guiada per les instal·lacions del Complex Esportiu Win Tortosa, de la mà del seu Director Esportiu, Julià Rubí.

La jornada va comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa, Tortosa Esport, Sports FEVI i el COPLEFC, el Consell Esportiu del Baix Ebre i la Representació Territorial de l’Esport de la Secretaria General de l’Activitat Física i l’Esport a les Terres de l’Ebre, així com la participació en el monogràfic de Gempro Serveis d’Assessorament i SAEE Consulting, de l’Assessoria Josep Tomàs Margalef, MIC Sports i de la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs del Departament d’igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i a la resta de ponents.

L’ACGEP, alternant entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, posa l’horitzó en Reus com a possible seu del proper monogràfic a la província de Tarragona per al 2024.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

14 + = 23

Últimes notícies