La 22ª edició del torneig internacional de futbol base MICFootball (MIC – Mediterranean International Cup) s’ha presentat aquesta tarda al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona i ho ha fet amb la presència d’Oriol Romeu i Cata Coll, futbolistes dels primers equips masculí i femení del FC Barcelona. La competició tindrà lloc del 27 al 31 d’aquest mes de març en 40 municipis de les comarques gironines. Ho farà amb una participació rècord de 412 equips i amb la presència de més camps que mai: 56. Els més de 8.000 jugadors i jugadores participants, que es repartiran en 9 categories, disputaran 1.012 partits. Figueres tornarà a acollir la cerimònia d’inauguració i repetirà, juntament amb Palamós, com a seu de les finals que es jugaran entre el dissabte i diumenge d’aquella setmana.
Amb una trajectòria que va més enllà de dues dècades i reconegut com un dels torneigs de futbol base més prestigiosos del món, el MICFootball compta amb dos futbolistes de primer nivell com a padrins d’aquesta 22ª edició. Oriol Romeu i Cata Coll han repassat l’actualitat dels seus respectius equips, mentre que el migcampista d’Ulldecona també ha tingut temps de recordar la seva participació en aquest campionat l’any 2005.
“És una experiència única que et permet enfrontar-te a grans equips i descobrir zones noves de la Costa Brava. És una setmana molt bonica i el MIC pot arribar a fer viure sensacions com les que es poden experimentar en uns Jocs Olímpics. A la mainada que hi participi aquest any els recomano gaudir i no obsessionar-se amb les victòries“, ha dit Romeu. El jugador també ha analitzat el present del seu equip, a pocs dies de disputar la tornada dels vuitens de final de la Lliga de Campions. “Primer toca enfrontar-nos al Mallorca i després ja pensarem en el Nàpols, però està clar que el resultat determinarà què és el que passarà aquesta temporada. La Champions és molt important per a nosaltres i volem seguir vius. L’empat de l’anada no és ideal, però segur que amb la nostra gent tindrem moltes opcions“, ha dit.
Cata Coll està convençuda que el Barça femení “pot aconseguir tots els títols que encara hi ha en joc, l’objectiu és aquest i està molt clar“. I tot i que no hi ha participat, ha valorat molt positivament el MICFootball. “Quan era petita sempre n’havia sentit a parlar com un torneig important. Tant de bo hagués pogut viure aquesta experiència. Espero que la mainada el pugui gaudir aquest any i aprengui moltíssim de tot el que li passi. A més a més fa molts anys que aposta pel futbol femení i és fonamental fer-ho perquè pugui seguir creixent“.
La presentació també ha comptat amb les intervencions d’Anna Julià, cap de la Representació Territorial de l’Esport a Girona; Juanjo Rovira, director del MICFootball; Jordi Masquef, diputat d’Esports de la Diputació de Girona i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Íñigo Roy, director d’estratègia de comunicació i patrocinis de CaixaBank i Valentín Farràs, director del CosmoCaixa. El periodista esportiu Gerard Romero ha conduït l’esdeveniment.
Xifres rècord i un cartell de luxe
Per primera vegada en la seva història el MICFootball superarà la barrera dels 400 equips inscrits i els 8.000 jugadors. La seva 22ª edició comptarà amb una participació rècord i un cartell de luxe. Entre les 9 categories, des de la U12A fins a la F19, hi haurà 412 equips procedents de gairebé una quarantena de països dels cinc continents. D’aquesta manera es deixa enrere la xifra de l’any passat, que va ser de 344 equips, i també es bat el rècord del torneig, que es va registrar l’any 2018 quan en van ser 372. Amb una participació tan elevada hi haurà més partits que mai: 1.012. Els futbolistes, d’entre 12 i 19 anys, es dividiran per categories segons la seva edat: alevins de futbol 11 i futbol 7 (U12 A i U12 B), infantils (U13 i U14), cadets (U15 i U16) i juvenils (U18, U19 i F19).
D’entre els clubs confirmats per a l’edició d’aquest 2024, més d’una desena estan representats actualment a la Primera i la Segona Divisió de l’Estat espanyol. Es tracta del FC Barcelona, Real Madrid, Atlético de Madrid, Girona FC, Real Sociedad, Athletic Club, Sevilla FC, Valencia CF i Villarreal CF, de la màxima categoria, i també el RCD Espanyol i FC Andorra, de la divisió de plata. En l’àmbit internacional també hi participaran clubs de primer nivell d’altres països europeus, com per exemple el Liverpool, el Manchester City, el Manchester United, el Crystal Palace i el Newcastle anglesos; el Paris Saint-Germain, l’Olympique de Marseille i l’Olympique Lyonnais francesos; conjunts portuguesos com el FC Porto i l’Sporting de Braga; l’AC Milan i la Juventus italians i el Shakhtar Donetsk, que torna al MIC després de la seva absència el 2023 degut al conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia. La selecció de Mèxic també hi serà present, en aquest cas en categoria infantil.
El director del MICFootball, Juanjo Rovira, s’ha mostrat “molt content” per haver superat el rècord de participació del torneig. “Quan vam tornar de les vacances d’estiu teníem un munt d’inscripcions, però no sabíem si els registres eren reals o més endavant aquests mateixos clubs es farien enrere. El nostre equip de gestió hi va anar contactant i el resultat va ser que a l’octubre ja teníem clar que l’edició del 2024 seria històrica. Mai havíem superat el miler de partits ni els 400 equips, i ara tenim categories, per exemple la U14 i la U16, que compten amb 76 equips cadascuna d’elles“. Ha admès que “les xifres són una passada” i que “hem encarat el creixement amb molta determinació i també amb ganes. Ara tenim la il·lusió que tot surti rodó“.
Anna Julià, cap de la Representació Territorial de l’Esport a Girona, ha explicat que “des de la Generalitat de Catalunya donem suport al MICFootball, un esdeveniment on conflueix la pràctica esportiva i la inclusió en un ambient festiu. Un any més, els equips locals i internacionals es trobaran en un torneig per recordar. Un torneig on jugadors, membres dels equips tècnics i les seves famílies comparteixen els valors de l’esport“.
El MIC d’aquest 2024 incorpora quatre noves seus: Breda, Celrà, Maçanet de la Selva i Vilamalla. Per primera vegada, es jugarà en 40 municipis de les comarques gironines i seran 56 camps els que acolliran els partits. Figueres viurà la inauguració el dimecres 27 de març i també les finals de les categories U12 A, U13 i U15 del dissabte, mentre que el desenllaç de la resta de categories es viurà a Palamós durant el cap de setmana. Banyoles serà el municipi encarregat un any més d’acollir els partits del Pre-MICFootball, esdeveniment que tornarà a servir per escalfar motors de cares al MIC.
Jordi Masquef, diputat d’Esports de la Diputació de Girona i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha destacat que “el MIC és un element tan consolidat i arrelat al territori que ja és també un element identificatiu més de la nostra Setmana Santa. La Diputació de Girona sempre li hem fet costat i hem prolongat el nostre suport fins a l’edició del 2026 per la seva aposta per l’esport de formació, la dinamització i l’impacte econòmic que genera a la demarcació i perquè promociona i projecta el nom de la Costa Brava i les comarques gironines arreu del món gràcies a la seva força mediàtica”.
CaixaBank multiplica el seu suport a l’univers MIC
Iñigo Roy, director d’estratègia de comunicació i patrocinis de CaixaBank, ha explicat que el lligam que uneix des de fa temps l’entitat amb el MIC es reforça aquest any i el vinent. Es multiplica el suport al MICFootball així com també als campionats MICFootball7, MICFootfem i MICIntegra. Aquest últim torneig, que té el suport de l’Obra Social “la Caixa”, celebrarà enguany la seva 10ª edició amb el gruix de partits a Vidreres i les finals, per primera vegada, a Palamós el dissabte per la tarda. Comptarà amb la participació de 18 equips formats per esportistes amb discapacitat intel·lectual i es podrà seguir en directe per TV3 i YouTube. Anas Zine, integrant de la plantilla del Reus Genuine, ha pujat a l’escenari per subratllar que viure l’experiència del MICIntegra es “molt especial“.
“Per a CaixaBank mantenir la històrica vinculació amb el MIC, que ja supera els 10 anys, ens posiciona com entitat integrada al món de l’esport, referent del futbol al nostre país i pionera en la promoció de l’esport base, al mateix temps que confirma la nostra aposta pel territori i referma el nostre compromís amb la societat fomentant el progrés cultural, social i econòmic“, ha declarat Iñigo Roy.
CaixaBank, amb més de 30 anys d’experiència, és una de les empreses pioneres del patrocini esportiu, el que considera una eina estratègica de comunicació. Alhora, aquestes accions ajuden a l’entitat a divulgar valors que CaixaBank promou com és el cas del lideratge, l’esforç, la superació i el treball en equip.
Actualment, CaixaBank és el banc dels clubs de futbol a Espanya (15 clubs patrocinats a la Primera Divisió i 13 a la Segona Divisió), a part del suport a 10 dels 16 conjunts que formen part de la màxima categoria femenina. L’entitat també és present en d’altres segments esportius com ho són el bàsquet, running i l’esport paralímpic.
En aquest sentit, Juanjo Rovira ha dit que “CaixaBank porta amb nosaltres des de fa molts anys. Sempre ens ha donat suport, confiant en el projecte i en el futbol base. Amb l’Univers MIC ampliem aquest acord i consolidem la nostra relació. CaixaBank també donarà suport al MICFootball7, el campionat pels més menuts, i el MICFootfem, un torneig que el mes de juny viurà la seva primera edició a Vic. Sempre hem tingut categories femenines però des de fa temps volíem organitzar un torneig íntegrament femení i enguany per fi el podrem posar en marxa. En tenim moltes ganes“.