IniciEsportsTortosa acollirà un curs formatiu de detecció i prevenció de la violència...

Tortosa acollirà un curs formatiu de detecció i prevenció de la violència sexual en entorns esportius

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha presentat avui al sector esportiu català la campanya #esportsegur, impulsada per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) per informar, sensibilitzar i conscienciar les entitats i professionals de l’esport contra les situacions d’abusos, assetjament, discriminació, desigualtats i estereotips que es puguin donar en aquest àmbit. Federacions, consells esportius, universitats i clubs del país han assistit telemàticament a la sessió, durant la qual Anna Caula ha parlat de la campanya com un “projecte compartit”, i ha demanat la “complicitat” dels agents esportius per donar-ne visibilitat i fer arribar al màxim de persones i entitats els seus objectius.

Els cinc vídeos que integren la campanya de la SGEAF, a través del Consell Català de l’Esport, que expressen el rebuig a situacions d’abusos, l’assetjament, la discriminació, les desigualtats i els estereotips, ajuden, segons la secretària general, “a prendre consciència de situacions que potser passen desapercebudes i a trobar les eines per lluitar-hi. Govern i sector ens hem d’unir contra qualsevol tipus de violència”.

La campanya vol contribuir a fer passos endavant per garantir que “totes les persones puguin gaudir de l’esport i l’activitat física en un ambient segur que respecti els drets, la dignitat i el respecte individual”, ha assegurat Anna Caula. Els vídeos, de curta durada i petit format, són una eina més de sensibilització, prevenció i actuació que posa en marxa el Govern enfront de qualsevol tipus de discriminacions per raó de sexe, orientació sexual i identitat de gènere.

Cada una de les peces audiovisuals, que s’estan difonent al web i a les xarxes socials de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, se centra en les situacions d’abusos, assetjament, discriminació, desigualtats i estereotips que es produeixen encara avui en els entorns esportius i les contraresta apel·lant als valors del respecte, la seguretat, la dignitat, la igualtat i la llibertat.

En els vídeos també es fa èmfasi en tot el que aporta la pràctica de l’esport i l’activitat física, com ara l’esforç, la confiança, la inclusió, la diversió, la salut o la superació. “Els que estimem i treballem en l’esport hem de remar junts per reforçar el sistema esportiu i de valors del país per tenir una ciutadania més saludable. Una societat on hi hagi igualtats d’oportunitats per a tothom i on la pràctica esportiva sigui vista també com a font de salut física i emocional”, ha afegit la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física.

Noves accions en el marc de la campanya

Per reforçar els objectius de la campanya, la SGEAF organitzarà durant els mesos de març i abril el curs formatiu “Detecció i prevenció de la violència sexual en entorns esportius”, que tindrà lloc en diverses sessions repartides per tot el territori català (Lleida, Barcelona, Tarragona, Salt, Tortosa i Alt Pirineu).

La formació, que es durà a terme en format mixt (una sessió virtual i una presencial), anirà a càrrec d’Anna Rovira, graduada en Dret i Criminologia, col·laboradora del Grup de Recerca GISEAFE de l’INEFC i experta en la prevenció, detecció i actuació enfront les violències sexuals.

L’objectiu del curs és formar professionals que treballen l’àmbit de l’esport en centres educatius i entitats esportives en tasques educatives i de gestió, i posar al seu abast eines que els permetin conèixer i reconèixer l’existència d’aquestes situacions, identificar-les, parlar-ne i actuar per a la prevenció.

Alhora, la SGEAF està preparant nous materials formatius i noves accions per abordar aquesta problemàtica.

Al marge d’aquesta campanya, cal recordar que la SGEAF posa a l’abast del sistema esportiu català altres instruments per fer de l’esport un espai de pràctica segur. Per una banda, el document “La violència sexual a l’esport-Guia per a persones adultes: (Re)conèixer, parlar i actuar”, que proposa actuacions a les entitats esportives tant per prevenir i detectar casos d’aquest tipus de violència sexual com per reaccionar-hi.

D’altra banda, i basat en aquesta guia, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) va elaborar el vídeo formatiu “La violència sexual a l’esport: de què parlem?” que de manera didàctica i gràfica, reforça el compromís del Govern d’eradicar aquestes conductes. Finalment, la SGEAF, juntament amb l’Institut Català de les Dones, promou la difusió de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900 900 120 a les entitats esportives.

**Els 5 vídeos de la campanya #esportsegur es poden consultar en aquest enllaç del compte de Youtube de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

64 + = 73

Últimes notícies