IniciPoliesportiuEfemèrides · Vint edicions dels Jocs Juvenils Europeus

Efemèrides · Vint edicions dels Jocs Juvenils Europeus

ESPORTS // Els Jocs Juvenils Europeus de les Ciutats Agermanades es van celebrar en vint edicions durant gairebé quatre dècades, en les quals la delegació de Tortosa va competir en les diferents modalitats que es van disputar.

Durant este període jóvens promeses, alguns posteriorment destacats esportistes, van competir representant la seua ciutat. En principi la competició es va disputar cada any, però aviat es va acordar fer-la bianual. Poques vegades van coincidir les mateixes delegacions, variant en funció de la seu de celebració. Les de major presència van ser Avinyó, Siena, Wetzlar, Tarragona i Tortosa, acudint altres com a invitats, sobretot de la ciutat que figurava com a amfitriona. També van variar les modalitats esportives en cada edició, algunes pràcticament sempre van estar presents, però va haver-hi modificacions per part de la delegació organitzadora, en funció de la seua tradició esportiva i de les instal·lacions disponibles.

 

Els orígens

Tot va començar després de l’agermanament de la ciutat de Tortosa amb la francesa d’Avinyó l’any 1964, i amb la d’Alcanyís el 1972, any en què una delegació de Tortosa, es va desplaçar a Avinyó amb l’objectiu d’estretir més la relació amb esta ciutat, i ampliar contactes amb els més jóvens. En esta visita es va proposar de fer unes trobades esportives entre les ciutats agermanades. La iniciativa va tindre una bona acollida per part de les ciutats d’Europa i d’Àfrica presents, agermanades amb esta vila francesa: Wetzlar (Alemanya), Siena (Itàlia), Tarragona i Diorbel (Senegal), i Tortosa .

Va ser Tortosa com a promotora i autora de la idea l’encarregada d’organitzar, mitjançant el Comitè d’Agermanaments i el Patronat Municipal d’Esports, els I Jocs Juvenils de les Ciutats Agermanades, que es van celebrar del 3 al 7 de setembre de 1972. L’edat dels participants es va fixar dels 14 als 18 anys, i els esports que s’hi van practicar van ser: atletisme, bàsquet, handbol, i natació, perquè van considerar que eren els més representatius, coneguts i practicats en totes les ciutats que hi participarien.

Van competir les ciutats d’Avinyó, Wetzlar, Tarragona i Alcanyís. En total es van reunir un total de 226 participants, que hi van conviure durant els dies de celebració dels Jocs.

L’any 1973, la ciutat d’Avinyó va prendre el relleu, i va organitzar els II Jocs Juvenils de les Ciutats Agermanades, durant els dies 15 i 16 d’abril. Van participar en esta trobada Tarragona, Siena, Wetzlar, Alcanyís i Tortosa.

Coincidint amb els Jocs la ciutat d’Avinyó va celebrar un nou agermanament amb la ciutat de Colchester (Regne Unit), que amb la ciutat francesa, Tortosa, Tarragona, Wetzlar i Siena, van ser pràcticament participants fixos en la majoria d’edicions, a les quals es van afegir alguns invitats de les ciutats que figuraven com a amfitriones.

L’any 1974 va ser la ciutat de Wetzlar qui va organitzar la tercera edició dels Jocs, amb participació   d’Avinyó, Tortosa, Tarragona, Alcanyís, Siena i Colchester, juntament amb les ciutats d’Hoorn (Holanda), Schladming (Àustria) i Berlín-Noukölln (Alemanya), i van passar a denominar-se Jocs Juvenils Europeus de les Ciutats Agermanades. Després van continuar celebrant-se a les ciutats de  Colchester (1976), Wetzlar (1978), Siena (1981), Tarragona (1983), Avinyó (1986), Colchester (1988), Wetzlar (1990).

 

Victòria de Tortosa 

Vint anys després Tortosa va tornar a acollir la seua celebració. Els dies 13 i 14 de juny de 1992, es va disputar l’onzena edició, descentralitzada per diferents punts de la ciutat i els barris. Van competir al voltant de 300 esportistes, d’Avinyó, Siena, Wetzlar, Tarragona i Tortosa, en futbol, handbol, bàsquet, tennis, tennis taula, judo, natació i voleibol.

Els Jocs finalitzaven al pavelló poliesportiu amb la final femenina de bàsquet, i victòria de Tortosa davant Tarragona, que li permetia a la delegació tortosina, assegurar-se el triomf dels Jocs, amb 29 punts, per davant de Siena, 28; Avinyó, 27; Tarragona, 25 i Wetzlar, 10. 
Les següents edicions van viatjar fins a Siena (1994), Tarragona (1996), Orleans (1998) Avinyó (2000) Colchester (2002); Wetzlar (2004) i Siena (2006).

Tortosa va organitzar la dinovena l’any 2008. Van participar-hi Avinyó, Alcanyís, Le Puy-en-Velay, totes agermanades amb Tortosa, Wetzlar, Siena i Tarragona. En total, van competir 320 esportistes en bàsquet, handbol, tennis, tennis taula, natació, atletisme i judo. Avinyó es va emportar la victòria classificant-se a continuació, Tortosa. Tarragona va ser l’encarregada d’agafar el relleu de l’organització dels Jocs, que per última vegada es van disputar el 2010.

Després qüestions sobretot econòmiques van provocar que ja no tinguessen continuïtat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 66 = 76

Últimes notícies