IniciFutbol1973-2023: Cinquanta anys d’història del torneig degà a les Terres de l'Ebre...

1973-2023: Cinquanta anys d’història del torneig degà a les Terres de l’Ebre (Capítol 2)

Seguint amb el repàs dels resultats, estadístiques i golejadors de les respectives edicions, repassant des de la sisena edició l’any 1978 fins a les portes de les noces de plata del torneig, fins a l’edició del 1.997 amb la vint-i-quatrena edició. Un treball fet per Jesús Ferrando Gálvez i iniciat la setmana passada amb l’entrega del primer capítol a les pàgines en paper del Setmanari l’Ebre i que posteriorment plasmem en format digital a través de la web de l’Ebresports.

A cada edició del torneig Mariano Toha se superava el nivell de l’anterior, convertint-se en l’esdeveniment esportiu d’estiu de més renom a les Terres de l’Ebre.

Podeu repassar-ho a continuació:

  • El 19 d’agost de 1978 es va disputar la sisena edició. Van jugar les semifinals: Remolins (Bernad)-Jesús Catalònia, 1-0, i Santa Bàrbara-Benifallet, 0-0 (3-2 pp). La final, Santa Bàrbara (Simón i Pedrosa)-Remolins, 2-0.
  • S’arriba al 25 d’agost de 1979, en una edició on el resultat de la final serà el segon més ampli de totes les edicions. Alcanar-Rapitenca, 0-0 (5-4 pp) i Remolins (Rodri)-Ampolla, 1-0. En la final: Alcanar (Blanco, Barrera, Pastor (2) i Riosalido)-Remolins, 5-0.
  • La vuitena edició l’any 80 la va guanyar el CD Tortosa (Javi Querol i Esteve) que superava a la final al Remolins, 2-0. A les semifinals es van classificar el Remolins, que guanyava al Camarles 2-0 (Xim i Rodri) i el Tortosa a l’Alcanar, 1-0 (Crujeras de p).
  • El 81, seria la Cava el vencedor, en superar a la final al Tortosa, 2-0, amb dos gols de Llorca. A les semis, el Tortosa va superar al Jesús Catalònia, 3-0, amb gols de Vázquez (2) i Esteve, i la Cava ho feia al Remolins, 2-0, Valldepérez i Llorca.

Consolidació del Torneig

El nivell del torneig seguia creixent i per primera vegada era inclòs en el cartell un equip de la 2a B.

  • En la desena edició de 1982 va participar el Gimnàstic de Tarragona, que militava a la 2a B, que el convertia en clar favorit. Paper que va contrastar guanyant a les semis al Remolins, 5-0, Rafa Martinez (2), Jesús (2) i Bañeres. L’altre finalista, el Tortosa s’imposava a l’Aldeana, 2-0, amb gols d’Esteve i Cabrera. A la final, el Nàstic va superar al Tortosa, 2-0, amb gols de Palomo i Chea.
  • El 83 arribava l’onzena edició, que s’emportava el Cambrils (Valldepérez en p.p i Martínez), ja que va superar a la final al Tortosa (Jesús), 2-1. Abans s’havien imposat els cambrilencs al Jesús Catalònia 1-0, amb gol de Martínez i els roig-i-blancs amb gol de Manolo Verdiell, al Remolins, 1-0.
  • La dotzena la guanyaria l’Amposta sense guanyar cap partit: dos empats, derrotant a la final al Tortosa després d’empatar 0-0. (3-2 pp). A les semifinals l’Amposta, després d’empatar, 1-1, també per penal i idèntic resultat, 3-2, va superar al Remolins. Havien marcat Fibla i Crujeras. El Tortosa havia superat, 1-0 (Morelló) a l’Ampolla.
  • Justament seria l’Ampolla el guanyador de la tretzena edició, el 25 d’agost del 85, quan va superar al Jesús Catalònia a la final, 1-0, gol de Solé. Els jesusencs havien derrotat abans als penals (4-3) l’Amposta, que desfeia l’empat, 2-2, amb gols de Valeriano i Paco pel Jesús Catalònia i Loreto (2) per l’Amposta. Ampolla (Cotaina) i Remolins (Heredia) van empatar, 1-1, classificant-se als penals (5-4) l’equip ampollero.
  • El 86 el Tortosa superaria a la final el Remolins, 3-2, (Rafa Martinez, Manolo Verdiell i Margalef, i Cervera, els dos). El Tortosa va derrotar a les semis la Rapitenca, 3-0 (Rafa Martínez, Morelló i Margalef), mentre el Remolins, després del 0-0 amb l’Ampolla, el superava als penals, 4-2.
  • El 87, la Cava feia seu el trofeu guanyant 1-0 (Lluís) el Santa Bàrbara. Remolins i Santa Bàrbara havient empatat 0-0 i els planencs guanyaven per penals (2-3), mentre la Cava no va tenir problemes davant l’Amposta, 4-1, (3 de Rey, Tomás / Albiol). Rey amb un hat-trick establia un nou rècord en el capítol de golejadors a nivell individual, en un sol partit.
  • El 1988, per primera i única edició, el torneig no es va celebrar. L’estadi municipal ara Josep Otero estava en treballs de replantació de la gespa natural, i es va prendre la decisió de no organitzar-lo.
  • La setzena edició al 26 d’agost del 89 acollia per primera vegada els 4 equips que, posteriorment i en el decurs de les edicions, serien els que més vegades han coincidit en el mateix cartell. L’Amposta va inscriure el seu nom com a campió, en esta ocasió al superar a la final, 1-0 (Manolo Verdiell) a la Rapitenca. L’Amposta es va classificar derrotant al Tortosa, 3-2, (Manolo Verdiell, 2 i Fernando / Morales i Carlos Bernardo). Mentre que la Rapitenca ho havia fet davant el Remolins-Bítem, 2-0 (Ernesto i Damià). Era la primera edició en què l’equip organitzador participava amb l’actual nom, després de la fusió entre UE Remolins i CD Bítem.

Esplendor del Mariano Toha

La família Benet Toha, amb Maria Cinta i Mariano, els fills de Mariano Toha. Foto: La Veu de l’Ebre

Fou a partir d’esta edició i fins al 2011, que la categoria dels equips participants, excepte en un parell d’ocasions puntuals, no baixaria de la 3a divisió.

  • En l’edició del 90, participava, per primera vegada, un equip procedent de la Comunitat Valenciana: el Vinaròs, que va perdre la final davant el Tortosa per 2-0 (Margalef i Panisello). El Tortosa havia superat a semis, 2-0, l’Amposta Javi Monzón (2) i el Vinaròs. 2-1, al Remolins-Bítem, (Carbó i Royo / Vidal)
  • En la divuitena edició celebrada el 25 d’agost del 91, inscriuria el seu nom en el palmarés del torneig la Rapitenca. En semis va superar al Tortosa, 3-2, (Gustavo, Andrés i Joanet / Arjona i Perolada) i el Remolins-Bítem jugava la seua primera final com a tal, derrotant 1-0 al Camarles amb gol de Vidal. En la final, empat 1-1, Andrés pels rapitencs i Viñas, i victòria dels rapitencs (3-2 pp).
  • La dinovena edició de 1992 es convertiria en la dels rècords. Fou l’edició en què s’han marcat més gols: 13. El màxim golejador del torneig era Javi Monzón (6) gols i el mateix Monzón II, batia el rècord de gols en un partit (4), mentre Cantó (3) igualava a Rey (la Cava) del 1987. Per tot això va ajudar que la final és també la d’un rècord quasi inigualable, 8-0, entre Tortosa i Remolins-Bítem. Javi Monzón (4), Cantó (3) i Guerrero van ser els autors de la golejada. Abans el Tortosa havia derrotat al Castelló Sub-19, 3-1, (Javi Monzón (2) i Perolada / Òscar) i el Remolins-Bítem havia protagonitzat una de les sorpreses que s’han anat donant al llarg de totes les edicions, derrotant al Reus Deportiu, 1-0, Tarazaga.
  • El 1993, en la vintena edició, l’Alcanar aconseguia el seu segón Toha, guanyant a la final el Tortosa, 1-0, Keita. Abans ho havia fet davant el Remolins-Bítem, 0-2, Ernesto i Raúl.
    El Tortosa havia guanyat la Rapitenca, 4-2, (Carlos Rodriguez, Javier Monzón, Cantó i Bria / Miralles i Vizcarro).
  • La vint-i-unena edició al 94, fou una de les més emocionants. La presència de l’Europa de 2a B va contribuir a mantindre l’alt nivell que el torneig estava adquirint, edició rere edició. Els escapats obtindrien el títol en la quarta edició aconseguint 9 gols (igualant les edicions del 76, 82 i 93), superant apuradament al Tortosa als penals (4-3), després de l’empat, 2-2 (Vicente i Cristóbal per l’Europa i Baltasar Capera i Mauri pel Tortosa). En semis l’Europa havia deixat fora al Remolins-Bítem, 2-0, Sito Martinez (2), i el Tortosa al Ginestar, 2-1, amb Joel (Ginestar) en pp i Palet i Javi Monzón (ara amb el Ginestar) com a autors dels gols.
  • La 22a edició de 1995 es va fer com a única vegada en versió triangular, quan de nou l’estadi municipal estava en període de reimplantació de la gespa, celebrant-se a Bítem. Va participar el CF Terrassa, també de 2a B. Remolins-Bítem-Tortosa, 0-3, Margalef, Duque i Vizcarro. Remolins-Bítem-Terrassa, 0-4, Benja, Real, Juan Carlos i Domingo (pp). Terrassa-Tortosa, 0-1, Àlex Aparicio.
  • De nou s’integrava un equip de 2a B al cartell de la 23a edició del 96, amb la presència del Sant Andreu. Aquí es donaria un nou rècord, fins aquells moments, en l’edició en què s’aconseguirien menys gols: tan sols 2, i amb la curiositat que els dos finalistes acabarien el torneig sense encaixar ni un sol gol. Anem per parts. A les semis, Santa Bàrbara-Tortosa, 0-0 (2-3) als penals, i Remolins-Bítem-Sant Andreu, 0-2, Benja i Pedro. A la final, empat 0-0 i victòria pels andreuencs als penals (4-3).
  • La 24a edició de 1997, va comptar amb la presència de dos equips de 2a B, Sabadell i Gimnàstic de Tarragona, que disputarien la final. Els del Vallès clarament guanyaven al Tortosa, 3-0, Gestoso i Lay (2) i els tarragonins al Remolins-Bítem, 1-2, Morales / Embela i Cornago. Va emportar-se el títol el Nàstic als penals (4-2) després d’un partit molt igualat, que va quedar 0-0.
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom
Captcha
8 + 2 = ?
Reload

Últimes notícies