IniciPoliesportiuEfemèrides · Atlanta, els Jocs Olímpics amb més ebrencs

Efemèrides · Atlanta, els Jocs Olímpics amb més ebrencs

ESPORTS // Els Jocs Olímpics d’Atlanta van ser especials per a l’esport de les Terres de l’Ebre. El passat 4 d’agost es van complir 24 anys de la seua celebració, amb la participació de tres esportistes i un entrenador, la delegació ebrenca més nombrosa en unes olimpíades, amb els remers del Club Nàutic Amposta Toni Merín, David Morales i Anna Accensi, que a més es convertia en la primera representant femenina a competir en unes Olimpíades, i el tècnic Bienve Front.

 

Segona presència

Toni Merín amb 26 anys competia per segona vegada consecutiva en uns Jocs Olímpics, després de l’experiència de Barcelona, on amb el gallec Miguel Alvarez van ser els únics remers de l’equip espanyol a arribar a la final i emportar-se diploma.

A Atlanta va posar el punt final a una brillant trajectòria, amb títols estatals des de la categoria cadet, presència en quatre campionats del món, i tres medalles, dos de plata el 1993 i una de bronze el 1991 dels Jocs del Mediterrani.

En este històric últim compromís no va poder repetir l’èxit de Barcelona. El seu company va ser el basc Melquiades Verduras, en no poder repetir Àlvarez, que havia passat pel quiròfan. La parella no va arribar als Estats Units amb les millors sensacions i van finalitzar en dinovena posició, després de no classificar-se per les semifinals i ser eliminats a la repesca.

 

Primera ebrenca olímpica

Anna Accensi va tindre a Atlanta el privilegi de convertir-se en la primera esportista ebrenca a participar en uns Jocs Olímpics. Amb 26 anys va competir per última vegada, ja que després va abandonar el rem en actiu, per a dixar enrere una positiva trajectòria amb la consecució de campionats de Catalunya, estatals i la presència a dos Mundials. A Atlanta va acudir com a suplent del doble scull, format per Esperanza Márquez i Núria Dominguez, que no es va classificar després de disputar la repesca.

El dia abans de disputar-se la final C, el tècnic ampostí Bienve Front li va comunicar que remaria amb Esperanza, i substituiria Núria, que havia patit una baixada física i anímica. Això va permetre el seu debut olímpic, tot i fer-ho en unes condiciones que no eren les més desitjables i sense la suficient compenetració amb la seua companya. Finalment van acabar en catorzena posició, i marxant amb el sabor amarg de boca de no haver pogut residir a la Vila Olímpica per la seua condició de suplent i allotjar-se a un col·legi universitari a la mateixa seu olímpica situada a Lake Lanier als afores d’Atlanta.

 

El somni va arribar molt aviat

Per a David Morales, un dels components més carismàtics de la història del CN Amposta, la participació en uns Jocs Olímpics va arribar molt aviat. Amb tan sols 19 anys, va competir amb el quatre sense timoner, en un bot on també hi havia els sevillans Fernando Climent, Juan Manuel Florido i Alfredo Girón. La falta de compenetració, amb la pèrdua de la gana i la forta calor van ser un factor en contra del rendiment de l’equip, juntament amb el fet de competir davant 5.000 espectadors, circumstància a la qual no estaven habituats, els van deixar sense gaires opcions de classificar-se per a les seminals i no ho van fer a la repesca per només 40 centèsimes. Al final van haver de conformar-se a disputar la final C, on només els va superar l’embarcació de Rússia, que va ocupar finalment la catorzena plaça.

David és en l’actualitat el director tècnic del CN Amposta, dirigix el Centre de Tecnificació de Rem Terres de l’Ebre a Amposta, i és el responsable de la selecció espanyola sub-23 i col·labora també en l’absoluta. Va dixar la pràctica activa amb un excel·lent palmarès, amb dos medalles al Campionat del Món, bronze en el juvenil del 1995, i l’or en el sub-23 amb el dos sense timoner amb un altre ampostí, Tommy Llambrich. En categoria absoluta va ser en quatre ocasions campió d’Espanya.

 

Forjador de talents

Bienve Front és sens dubte un dels tècnics de més prestigi, no tan sols a nivell estatal, sinó també mundial. El seu treball ha estat clau en la progressió que està tenint el rem xilè, des de la seua arribada com a màxim responsable de la selecció.

 Com a entrenador va començar al CN Amposta el 1978, porta, per tant, més de 40 anys formant remers i aconseguint molts d’èxits com a seleccionador espanyol amb cinc títols mundials, dos subcampionats i sis medalles de bronze, amb dos diplomes olímpics, i ha rebut la insígnia d’or de la Federació Espanyola de Rem i la medalla de bronze al mèrit esportiu.

Als Jocs d’Atlanta va viatjar com a responsable de la selecció espanyola i va aconseguir el diploma amb el doble scull de pes lleuger de José M. de Marco Pérez i Juan Carlos Sáez Bernardos.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom
Captcha
5 + 5 = ?
Reload

Últimes notícies