IniciPoliesportiuTirEfemèrides · Recordem la fundació del Club de Tir Racó d’Homedo fa...

Efemèrides · Recordem la fundació del Club de Tir Racó d’Homedo fa 45 anys

Fa 45 anys un grup d’aficionats al tir olímpic van començar el projecte de la creació d’un nou club. Encara que l’afició al tir a Tortosa es remuntava des de l’edat mitjana, no existia cap lloc per a practicar-lo, i els tiradors tortosins havien de desplaçar-se a Tarragona on estava ubicada la instal·lació més pròxima. A Tortosa només es feia una tirada a l’any, que organitzava Lluís Mestres, traslladant els suports per a les dianes des del magatzem de Ràdio Tortosa, fins al fossat del Castell on tenia lloc la competició. Alguns tiradors tortosins eren socis de clubs de Barcelona i Tarragona, i el tir de precisió va començar a tenir més popularitat a la ciutat, amb l’aparició dels primers tiradors, Jordi Porres, Ramón Vilás, Lluis Mestres i José Daniel Cortijo, que van treballar per comptar amb una galeria de tir. 

Jordi Porres va ser el primer impulsor, encara que a poc a poc s’hi van implicar més persones, entre les quals destaca la col·laboració i dedicació de Lluís Mestres, l’aportació necessària per a construir la galeria de Ramon Vilás, i també Diego Arasa, amb la seua construcció  proporcionant els materials a preu de cost. 

 

Els autèntics impulsors

Van ser els inicis l’any 1975 del que seria el Club de Tir Racó d’Homedo. Abans havien constituït una delegació local de tir olímpic, amb un camp d’entrenament i de competició, en el fossat principal del Castell de Tenases, on van portar a terme esta activitat durant prop de quatre anys. 

 

Galeria del Racó d’Homedo

Els esforços d’este grup d’entusiastes tiradors va obtindre els seus fruits amb el naixement de la Galeria de Tir Olímpic Racó d’Homedo, situada a la propietat de la Societat de Caçadors, al costat del seu camp de tir, a la  gravera del barranc de Sant Antoni. El 3 de maig de 1981, el diputat provincial d’Esports, Leandro Aymerich, va inaugurar la galeria, actualment amb runes en haver d’abandonar-la per qüestions legals i de seguretat. 

Va ser la primera galeria a les Terres de l’Ebre, ja que posteriorment es van construir les d’Amposta, Flix i Móra d’Ebre.

La marxa no va suposar un greu problema, ja que amb José Daniel Cortijo a la presidència s’havia iniciat el projecte i es van aconseguir les subvencions i permisos necessaris per a la construcció de la nova galeria de tir a Vinallop. Amb Ramon Cardús com a regidor 
d’Esports, van fer-se moltes gestions, amb diversos viatges a Barcelona, argumentant que es necessitava i era imprescindible per a intentar que el Comitè dels Jocs Olímpics de Barcelona organitzés sessions de tir a Tortosa amb motiu de les Olimpíades de Barcelona 1992, i pressionar perquè es fes la galeria aprofitant esta excusa. Es va aconseguir la subvenció per part de la Secretaria General d’Esports, determinant per a portar a terme el projecte.

La gestió de l’obra i el seu emplaçament es va fer amb Vittorio Merello a la presidència. Després d’alguns anys de lluita i moltes discrepàncies, el mes de maig del 2000, i ja amb Joan Sabaté com a alcalde, es va inaugurar la nova galeria de tir de Vinallop, d’aproximadament 2.420 m2 de planta, amb caixa de seguretat per a armament i municions, oficines, espai social i galeria de tir amb 20 llocs.

Es poden portar a terme competicions de pistola estàndard i esportiva, foc central, 9 mm, avantcàrrega, carabina de 50 metres i aire comprimit. Amb Vittorio Merello, també es va promocionar el tir amb arc, encara que sense arribar a consolidar-se de forma definitiva. 

La galeria continua en funcionament, tot i haver passat per alguns moments complicats, sobretot quan el juliol del 2015, els 120 socis del club es van quedar sense poder fer ús de les instal·lacions perquè l’Ajuntament va retirar la llicència d’activitat del camp de tir, arran de la denúncia a la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra, d’un veí resident a la vora de les instal·lacions, quan va trobar una bala a prop de casa seua. El club de tir, que en tot moment va defensar que la bala trobada no havia de correspondre necessàriament a cap dels socis, va enllestir els treballs de millora que van suggerir els agents en veure l’entorn, i el 6 de gener del 2016 es va reprendre l’activitat a les instal·lacions.

Durant els més de 40 anys d’activitat, el Club de Tir Racó d’Homedo ha comptat amb molt bons tiradors, amb  importants resultats en la competició Interclubs, campionats de Catalunya i d’Espanya, però sens dubte el representant més destacat ha estat José Daniel Cortijo, que el passat segle, en les dècades dels anys setanta, vuitanta i noranta, va obtenir importants èxits en l’especialitat olímpica de tir de precisió amb arma curta, incloent-hi el de campió d’Espanya.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies