La selecció japonesa dirigida per Toni Gerona va acusar la falta d’experiència i les nombroses baixes que es van produir a l’equip i va finalitzar en vint-i-vuitena posició al Campionat del Món d’handbol masculí absolut, que es va disputar a Croàcia, Dinamarca i Noruega del 14 de gener al 2 de febrer. El tècnic tortosí afrontava tot un repte en una competició exigent, en la qual estava present l’elit de l’handbol mundial, i ho va fer havent de superar bastants entrebancs.
El seleccionat japonès no va tindre gaires opcions en un complicat grup F, on va perdre els tres partits, davant Espanya per 39-20, amb Suècia, 39-21, i Xile, per 31-26. En la fase de consolació, anomenada Copa President, va caure derrotada per 25-27 amb els Estats Units, però va superar Bahrain (31-27) i Cuba (32-23). Se va acomiadar del Mundial amb la derrota per 37-32 davant Kuwait, ocupant el segon lloc del grup II.
Toni Gerona no va acabar del tot satisfet del rendiment de l’equip en tota la competició, però sabia d’antuvi de les dificultats que haurien d’afrontar: “No vam competir bé, però portàvem 10 jugadors que debutaven a la competició, no vam poder disposar per lesió de sis dels que van participar en les Olimpíades de París, i altres que no van poder formar part de l’equip per motius personals, i així es difícil plantar cara a seleccions de major potencial d’handbol i altres com Xile i els Estats Units, que tenen jugadors a lligues europees potents com a professionals, i els dona un nivell competitiu que natros no tenim”.
És conscient del nivell actual de l’handbol japonès: “La lliga està formada per equips amb jugadors amateurs, que durant la setmana tenen la seua ocupació laboral, i la compaginen amb l’handbol. La millora passa per intentar que alguns d’estos jugadors marxen a equips europeus, que és bastant complicat al comportar bastant risc, i recuperar els lesionats”.
Ara continuarà la seua tasca com a seleccionador, però que també inclou la recerca i la millora, juntament amb la promoció de l’handbol japonès: “Abans de marxar desconeixia alguns aspectes de l’handbol japonès, però ara ja, amb més coneixement de la situació, hem de continuar treballant els pròxims mesos amb sessions a les universitats, i amb un seminari que realitzarà el mític Mats Olsson per als entrenadors de porters, encara que la millora del nivell de la selecció japonesa d’handbol passa per enviar jugadors a jugar a Europa”.