MADRID // La Real Federació Espanyola de Futbol considera imprescindible disposar de les màximes garanties per a començar immediatament les competicions de la pròxima temporada i advoca, al costat de la resta de federacions d’esports d’equip, per un “Pla Transversal” avalat pels poders públics que ofereixi aquestes garanties sanitàries i jurídiques per als jugadors i resta d’actors, els responsables dels clubs i els organitzadors.
És completament fals que l’RFEF hagi proposat retardar l’inici de les competicions esportives al mes de gener o més endavant. Desafortunadament aquesta Federació està acostumada a aquestes campanyes amb contínues falsedats orquestrades a fi de desacreditar, desinformar i crear incertesa. En aquest cas, a més, és encara més palès perquè l’RFEF va acordar un marc d’actuació global al costat d’altres 8 federacions esportives espanyoles que res té a veure amb el publicat aquest cap de setmana per alguns mitjans.
L’RFEF reitera una vegada més que la seva preocupació principal és la salut de tots els federats i gent del món del futbol: futbolistes, àrbitres, entrenadors, auxiliars i membres dels clubs, així com de les seves famílies i el seu entorn pròxim. Així ho vam demostrar en suspendre immediatament les competicions quan es va iniciar la pandèmia i en suspendre diversos partits davant el més mínim risc del que es va tenir coneixement, entre ells trobades del play-off d’ascens a Segona Divisió B. Una preocupació que va ser també compartida des de l’inici pels sindicats i associacions de jugadors, així com pels presidents dels clubs i els seus consells o juntes directives.
Aquesta mateixa preocupació ha de ser la que ara ens mogui a tots sense excepció i seguim tots defensant que en aquests moments la seguretat sanitària és essencial i que això ha de ser compatible amb la volta a les competicions de manera imminent. No se’ns escapa la delicada situació que pot implicar tant a les federacions esportives espanyoles com a les seves respectives FFTTs i als clubs i esportistes que pertanyen a elles. Són moltes les famílies que els seus els seus ingressos depenen de llocs de treball en aquest sector. Per això és més important que mai tornar a la competició amb garanties sanitàries i jurídiques i fer-ho al més aviat possible.
Al costat de la seguretat sanitària, la Federació considera imprescindible que es garanteixi la seguretat jurídica dels clubs i dels seus responsables enfront de tota mena de reclamacions i entén que avui dia aquestes garanties jurídiques de protecció dels clubs no troben els mecanismes adequats. Hem de treballar entre tots per a aconseguir-ho.
En la reunió convocada avui, l’RFEF juntament amb les Federacions Territorials de Futbol han acordat per unanimitat treballar amb l’objectiu necessari que cadascuna d’elles concreti amb les autoritats esportives i sanitàries de la seva Comunitat Autònoma quins són els requisits essencials i mínims per a poder començar com més aviat millor les competicions que competeix organitzar a les FFTTs i que puguin iniciar-se en el moment en què les autoritats autonòmiques els autoritzin a això.
Exactament de la mateixa forma es procedirà en les competicions d’àmbit estatal que són competència d’aquesta Federació. El conjunt de les federacions esportives espanyoles d’esports d’equip -Bàsquet, Handbol, Hoquei, Futbol, Rugbi, Patinatge, Natació, Voleibol i Beisbol, que recentment s’han reunit amb el COE- han sol·licitat una reunió urgent amb les autoritats competents per a conèixer el marc de garanties sanitàries i jurídiques que han d’aplicar-se i exigir-se als participants en les competicions d’àmbit estatal que estan sota la seva competència organitzativa.
Les competicions oficials de tots els esports haurien d’iniciar-se de manera urgent en les pròximes setmanes i per això resulta Igual d’urgent l’existència del “Pla Transversal” que doni les garanties sanitàries i jurídiques suficients als esportistes federats, als clubs i als organitzadors, i que aquest pla compti amb la “autorització” dels poders públics competents en la matèria. Així es va fer per a acabar la Temporada 19/20 i així ha de fer-se per a donar principi a la Temporada 20/21, en un treball lleial i constructiu amb les diferents administracions.
L’RFEF ha convocat també als representants dels diferents estaments participants en les competicions professionalitzades en els òrgans federatius creats per a aquests fins on estan representats els clubs, els futbolistes, els àrbitres i els entrenadors per a analitzar la situació i treure les conclusions necessàries a l’efecte d’adoptar els acords pertinents, com sempre s’ha fet i com és norma en aquesta Federació.
Qualsevol altra iniciativa al marge de la llei de l’esport i de les normes aprovades pel CSD d’ens que cap representació tenen en el context d’aquesta llei són estèrils i només tenen com a objectiu crear confusió i respondre a interessos completament aliens a la salvaguarda dels interessos dels clubs i dels futbolistes. La llei de l’esport defineix quals són els òrgans competents per a resoldre els temes relatius a les competicions esportives i ens i associacions al marge de la llei de l’esport res poden ni han de decidir.
En el futbol espanyol existeixen gairebé 1.100.000 esportistes amb llicència que necessiten començar a entrenar i competir de manera urgent, però això només es pot fer si existeixen unes garanties de salut mínimes que han de quedar clarament fixades i establertes. És intenció de la Federació comunicar als clubs el començament de la temporada amb almenys 30 dies d’antelació, una vegada hi hagi un protocol nacional aprovat pels poders públics competents.