Dilluns 1 de juliol s’espera l’arribada de les primeres delegacions d’esportistes dels World Sports Games.
Es tracta d’una experiència única perquè després de set edicions, l’última a Riga (Letònia) el 2017, per primera vegada Catalunya es convertix en l’amfitriona d’una competició basada en la idea de l’Olimpíada Obrera Internacional de principis del segle passat. L’organització recau directament en la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), que va ingressar l’any 2016 a la Confederació Esportiva Internacional de Treballadors Amateurs (CSIT), i a través de la presentació de candidatura i la posterior nominació s’han anat vinculant la resta d’institucions com ajuntaments, Generalitat de Catalunya i Diputació de Tarragona.
El CSIT és una organització multiesportiva internacional fundada a Bèlgica l’any 1913 i basada en les idees històriques del moviment obrer internacional. En l’actualitat coopera amb altres entitats de l’àmbit esportiu internacional com són el CIO (Comitè Internacional Olímpic), GAISF (Federacions Esportives Internacionals Unides), ICSSPE (Consell Internacional d’Esports i Educació Física, ISCA (Esports Internacional i Cultura i Associació, WADA (Agència Mundial Antidopatge) o el PI (Panathlon Internacional). Estaríem davant d’una forma molt diferent d’entendre l’esport, enfocat de forma no professional i on els seus practicants busquen altres paràmetres diferents dels que estem acostumats a Catalunya i Espanya. L’intercanvi cultural, el respecte, la tolerància, el joc net, els valors de l’esport són qüestions i aspectes als quals aquí no estem acostumats a posar per davant del resultat i la classificació final. La filosofia dels World Sports Games és la de convertir l’esport en una eina per a promoure la democràcia, la solidaritat i la millora de la qualitat de vida a partir de la pràctica esportiva.
Tortosa com a ciutat amfitriona acollirà la majoria d’esports, encara que altres poblacions com Deltebre, Ampolla, l’Aldea, Jesús, Roquetes, Salou, la Ràpita i Amposta seran escenari de moltes altres disciplines esportives. En total, més de 3.000 esportistes de 42 països, que a partir de dimarts prendran part en la trentena de competicions en joc.
Durant la presentació oficial de dimecres passat, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la regidora d’Esports, Cinta Espuny, i el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo, es van reunir a l’Ajuntament amb alcaldes i regidors de cada una de les poblacions que acolliran alguna de les competicions, per a coordinar els últims detalls.
Meritxell Roigé ha remarcat que el fet que els WSG es duguen a terme a les Terres de l’Ebre suposa “una oportunitat per al territori”, no només per l’impacte econòmic directe que tindrà sobre l’economia local, a través de l’allotjament dels esportistes i acompanyants o del consum que puguen generar durant estos dies, sinó que també serà una oportunitat per a donar-nos a conèixer en l’àmbit global, ja que totes les persones que ens visiten estos dies passaran a ser ambaixadors del nostre territori, una vegada hagen retornat als seus països. En este sentit, la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV està elaborant un estudi que ajude a determinar el retorn econòmic que els World Sports Games tindran sobre el conjunt de l’Ebre. La mateixa filosofia dels jocs farà que tots els equips, malgrat que siguen eliminats, no marxaran cap al seu país i romandran tota la setmana en els més de vint hotels que ocuparan. L’habilitació d’una xarxa de transports interurbà entre les diferents seus permetrà als esportistes la seua absoluta mobilitat del 2 al 7 de juliol no només per a desplaçar-se a les instal·lacions on tinguen lloc les competicions, sinó també perquè puguen conèixer el territori en els molts moments de lleure que tindran.
La delegació catalana estarà formada per més de 300 atletes, encara que serà la italiana, amb molta tradició en esport popular i de lleure, la que amb més de 500 esportistes encapçalarà el rànquing.