IniciConsells esportiusSeminari sobre el bòlit i el beto, dos jocs tradicionals per a...

Seminari sobre el bòlit i el beto, dos jocs tradicionals per a fer a camp obert, dins de la formació del Pla Català d’Esport a l’Escola

ESPORTS // El Consell Esportiu del Baix Ebre organitza el dijous 11 de març un seminari dirigit als coordinadors del Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE) i docents de les Terres de l’Ebre per conèixer el Bòlit i el Beto, dos jocs tradicionals per a fer camp obert i amb materials de l’entorn, L’activitat, que compta amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Ebre i la Representació Territorial de l’Esport de la Generalitat, serà una formació online pel sistema de Google Meet que tindrà com a formador a Biel Pubill, professor d’Educació Física i Geografia i Història de l’Institut de Flix a la Ribera d’Ebre. Pubill és un expert en matèria de cultura lúdica, i per la seva formació ha tingut un particular interès pel coneixement, interpretació i pràctica dels jocs i els esports tradicionals. Endinsar-se en la recerca, recuperació i difusió dels jocs tradicionals, en especial en l’àmbit educatiu, l’ha dut a participar en diverses publicacions. Aquest mateix interès per la cultura popular li ha permès col·leccionar jocs i joguets d’arreu del món. Actualment, i fins al diumenge 14 de març es pot veure part d’aquesta mostra a la sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta.

El bòlit, un esport amb força similitud al beisbol, consisteix a fer saltar una canya o un bastonet de fusta –el bòlit. Se situa el bòlit a terra i amb la pala en posició vertical, s’hi dóna un cop per la part on el bòlit té forma cònica, provocant que aquest s’alci. Aleshores, una vegada en l’aire, s’hi ha de picar, amb una paleta a manera de raqueta, intentant que el bòlit vagi el més lluny possible. Mentre el bòlit vola, els altres jugadors tracten d’agafar-lo, però així que cau a terra, ja no el poden tocar. El beto, molt tradicional a Portugal, és un joc que es pot dur a terme a qualsevol indret, que no necessita grans espais, es pot adaptar el camp a les condicions dels terrenys, necessita poc material i enfronta a dos parelles, que necessiten dos pals d’un metre aproximat cadascun, i un objecte que pugui llençar.
 

La sessió formativa, que tindrà lloc el dia 11 de març de 18.00 hores a 19.30 hores, està oberta de manera gratuïta a tots els docents d’educació física de les Terres de l’Ebre i forma part del calendari d’activitats que coordina el Seminari de Coordinadors del Pla Català d’Esport a l’Escola del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Ebre. Qualsevol persona interessada a poder participar en la jornada pot comunicar-ho a consell.esportiu@baixebre.cat i rebrà el codi d’enllaç de la sessió.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies