IniciEsportsTot el que cal saber en el m贸n esportiu sobre les noves...

Tot el que cal saber en el m贸n esportiu sobre les noves restriccions

Davant les noves restriccions que han entrar en vigor a partir d’aquest divendres 21 de gener i que ha aplicat el govern de la Generalitat de Catalunya, el document FAQs de les restriccions al sector esportiu per contenir la Covid-19 (21 de gener de 2022), elaborat per la secretaria General de l鈥橢sport i de l鈥橝ctivitat F铆sica de la Generalitat de Catalunya disposa els seg眉ents punts i aclariments que podeu veure a continuaci贸. Aqu铆 totes les preguntes i respostes:

Obertura d鈥檌nstal路lacions

En quines condicions poden obrir les instal路lacions a l鈥檃ire lliure?

Es permet l鈥檕bertura d鈥檌nstal路lacions i equipaments esportius a l鈥檃ire lliure al 70% d鈥檃forament i 煤s dels vestidors segons les condicions de ventilaci贸 que permet la normativa.

En quines condicions poden obrir les instal路lacions esportives cobertes?

Les instal路lacions i equipaments en espais tancats poden obrir amb un aforament del 70% i 煤s dels vestidors segons les condicions de ventilaci贸 que permet la normativa (ventilaci贸 natural o altres sistemes). Tamb茅 caldr脿 seguir les condicions d鈥櫭簊 de la mascareta establertes en la normativa catalana i estatal, aix铆 com les noves condicions d鈥檃cc茅s amb certificat Covid per a persones usu脿ries de sales i gimnasos.

En quines condicions poden obrir les piscines?

Les piscines poden obrir amb un aforament del 70%, amb l鈥櫭簊 dels vestidors segons les condicions que permet la normativa. A les zones d鈥檃ig眉es o espais ludicotermals inclosos a la mateixa instal路laci贸 l鈥檃forament tamb茅 茅s del 70%.

Poden obrir els establiments de restauraci贸 de les instal路lacions esportives?

S铆, es permet el servei de restauraci贸 als estadis i instal路lacions esportives, complint amb les condicions de l鈥檃partat 4.7 de la present Resoluci贸.

Caldr脿 presentar el certificat Covid per accedir a les zones de restauraci贸 de les instal路lacions cobertes, seguint les condicions que estableix l鈥檃partat 3.4, ep铆graf 1 i 2.

En instal路lacions o equipaments amb un aforament autoritzat superior a 10.000 persones, es permet servei de restauraci贸, coincident amb els espais sectoritzats establerts i per al p煤blic assignat a cada sector respectiu. Fora de l’脿mbit del servei de restauraci贸 no es permet el consum de begudes ni aliments.

脷s de mascareta

Quines activitats esportives s鈥檋an de practicar amb mascareta?

La normativa estatal estableix que 茅s obligatori l鈥櫭簊 de la mascareta en les activitats desenvolupades en espais tancats d鈥櫭簊 p煤blic, a excepci贸 de l鈥檃ctivitat duta a terme en piscines.

Les activitats esportives grupals en instal路lacions esportives cobertes s鈥檋an de dur a terme amb mascareta.

Aquesta obligatorietat de l鈥櫭簊 de mascareta no afecta les activitats esportives on els participants tinguin llic猫ncia emesa per una federaci贸 esportiva o un consell esportiu, participin en les competicions universit脿ries oficials i formin part d鈥檜n mateix grup bombolla, aix铆 com les activitats de piscina.

Si tinc un certificat m猫dic que aix铆 ho demostri, puc no fer servir la mascareta a l’interior de gimnasos?

S铆. No cal portar posada la mascareta si es pateix alguna malaltia o dificultat respirat貌ria que pugui veure’s agreujada per la seva utilitzaci贸 o que, per la situaci贸 de discapacitat o depend猫ncia, la persona no disposi d’autonomia per a treure-se-la o b茅 tingui alteracions de conducta que facin inviable la seva utilitzaci贸. Cal sempre demostrar-ho mitjan莽ant certificat m猫dic. En tot cas, si es practica l鈥檃ctivitat sense mascareta en un espai tancat cal fer-ho de manera a茂llada, mantenint la dist脿ncia de seguretat respecte la resta d鈥檜suaris per prevenir contagis. Preferiblement, per貌, caldria optar, si 茅s possible, per fer l鈥檃ctivitat a l鈥檃ire lliure.

En el cas de persones de risc m茅s vulnerables (amb patologies pulmonars, principalment), es recomana no assistir a classes grupals, o b茅 fer activitat a l’aire lliure.

Ventilaci贸 en espais coberts

Com es garanteix la ventilaci贸 en espais coberts?

Es recomana complir les condicions de ventilaci贸 i qualitat de l’aire refor莽ades que apareixen a l’annex 2 de la Resoluci贸 del Departament de Salut.

Horari de tancament

Hi ha un horari concret de tancament al p煤blic de les instal路lacions esportives?

Les instal路lacions esportives podran romandre obertes al p煤blic de les 6.00h a les 00.30h.

L鈥檈xcepci贸 tamb茅 afecta a les instal路lacions esportives que acullin els esportistes amb consideraci贸 de professionals o participin en competicions professionalitzades, aix铆 com els esportistes que tenen la qualificaci贸 d鈥檈sportista d鈥橝lt Nivell i d鈥橝lt Rendiment, els assimilats a nivell de l鈥橢stat espanyol, les persones encarregades de desenvolupar funcions t猫cniques o essencials (entrenadors/es) en les sessions d鈥檈ntrenament, i el personal encarregat de desenvolupar les tasques de manteniment, vigil脿ncia i serveis essencials a la instal路laci贸.

Vestidors

Qui pot fer 煤s dels vestidors?

Els vestidors poden obrir per a totes les persones usu脿ries de la instal路laci贸 esportiva. Cal garantir espec铆ficament la ventilaci贸 m铆nima establerta a la normativa vigent en mat猫ria d’instal路lacions t猫rmiques d’edificis. Es recomana el compliment de les condicions de ventilaci贸 refor莽ada descrites a l’annex 2 d’aquesta Resoluci贸.

Activitat esportiva en grup

Es poden practicar activitats esportives en grup?

S铆. Es poden practicar activitats esportives en grup, tant entrenaments com competicions. No es pot superar el nombre m脿xim de deu persones, llevat que es tracti de convivents. Aquesta obligaci贸 no afecta les activitats esportives grupals que tinguin lloc a sales i gimnasos (on el l铆mit 茅s el 70% de l鈥檃forament de l’espai), ni les activitats on els participants tinguin llic猫ncia emesa per una federaci贸 esportiva o per un consell esportiu, participin en les competicions universit脿ries oficials i formin part d鈥檜n mateix grup bombolla.

Com es gestionen els casos positius en activitats esportives que duen a terme infants, joves i adolescents entre 3 i 18 anys?

A partir d鈥檃ra, la indicaci贸 de quarantena ser脿 nom茅s per les activitats de risc elevat de transmissi贸 i en les persones no immunitzades (que no tinguin la pauta de vacunaci贸 completa i que no hagin estat positives en els 煤ltims 3 mesos). Aix铆, quan es doni un cas positiu al grup, els participants no immunitzats hauran d鈥檌niciar un per铆ode de quarantena que, en conson脿ncia amb el protocol general, ara 茅s de 7 dies. Cal recordar que, en la fase actual de la pand猫mia, no es faran proves diagn貌stiques als contactes estrets.

Es consideren activitats d鈥檃lt risc aquelles en qu猫 hi ha un contacte f铆sic estret i continuat, com per exemple: b脿squet, handbol, rugbi, futbol sala, hoquei patins, arts marcials, grups de castellers, lluita/boxa, waterpolo, etc.

Es continua recomanant que aquestes activitats educatives es realitzin en grups d鈥檌nfants i joves que siguin estables i, sempre que sigui possible, en espais exteriors. Quan es facin a l鈥檌nterior caldr脿 garantir una bona ventilaci贸 de l鈥檈spai.

En tot moment, cal seguir el protocol de Gesti贸 de casos de Covid-19 en activitats educatives l煤dico-esportives.

Restricci贸 de mobilitat

Quines limitacions de mobilitat hi ha per a la pr脿ctica esportiva?

No hi ha cap limitaci贸 de mobilitat.

Competicions

Es poden celebrar competicions?

S铆, es poden celebrar totes les competicions esportives a Catalunya, per貌 es recomana, en la mesura del possible, la suspensi贸 de les competicions esportives no professionals.

Quins protocols han de complir les competicions autoritzades?

Les competicions estatals, internacionals i professionals han de seguir els protocols determinats pel Consejo Superior de Deportes, mentre que la resta de les competicions catalanes han de seguir el pla sectorial aprovat pel PROCICAT, aix铆 com els protocols de les federacions, dels programes d鈥檈sport escolar i de l鈥檈sport universitari validats pel Consell Catal脿 de l鈥橢sport. Tamb茅 cal seguir el protocol de Gesti贸 de casos de Covid-19 en activitats educatives l煤dico-esportives que el Govern ha adaptat per a les activitats esportives que duen a terme infants, adolescents i joves d鈥檈ntre 3 i 18 anys fora de l’horari lectiu.

En les competicions que es celebrin en una sala esportiva o gimn脿s 茅s necessari presentar el certificat Covid.

I les competicions populars a l鈥檃ire lliure?

En la realitzaci贸 de curses i activitats exteriors s’ha de garantir la sortida esglaonada per mantenir la dist脿ncia de seguretat i dur la mascareta posada quan no s’estigui fent l’activitat.

Atenent a l鈥檌mpacte de la mobilitat que representi la competici贸, quan aquesta comporti el tall de carreteres, i per tal de garantir-ne la seguretat, el CCE, d鈥檃cord amb el Departament d鈥橧nterior, acordar脿 les autoritzacions de les peticions realitzades al propi Departament per tal d鈥檈vitar concentracions de competicions en un mateix territori i en una mateixa data. En aquest sentit, si es produeix aquest fet, es prioritzar脿 la competici贸 organitzada per les federacions esportives.

脷s del certificat Covid per a la pr脿ctica esportiva

En quins espais 茅s necessari el certificat Covid per fer pr脿ctica esportiva?

El certificat Covid 茅s necessari per a les persones usu脿ries dels gimnasos i sales on es practiqui activitat f铆sica i/o esportiva, aix铆 com al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vall猫s.

Qu猫 es considera un gimn脿s i una sala esportiva?

S贸n espais de pr脿ctica d鈥檃ctivitat f铆sica/esportiva en recinte tancat amb menys al莽ada que els pavellons (menys de 7 metres, que 茅s l鈥檃l莽ada de refer猫ncia m铆nima del PAV1), amb aparells o sense, on es desenvolupen diferents activitats esportives.

Es necessita el certificat Covid per accedir a les zones comunes de la instal路laci贸 (vestidors, passadissos, grades, etc.)?

No, 煤nicament han de presentar el certificat Covid els usuaris que accedeixin al gimn脿s o a la sala esportiva per fer la pr脿ctica esportiva.

Els menors de 13 anys tamb茅 han de portar el certificat Covid?

No. Les persones menors de 13 anys no han de presentar el certificat Covid.

Els treballadors dels gimnasos i sales han de presentar el certificat Covid?

No, les persones treballadores d鈥檃quests espais estan exclosos de presentar el certificat Covid quan desenvolupin la seva tasca laboral.

Cal presentar el certificat Covid per accedir a pistes de p脿del, pavellons, piscines cobertes i espais de pr脿ctica a l鈥檃ire lliure?

En aquests espais no cal presentar el certificat Covid.

En les competicions que es celebrin en una sala esportiva o gimn脿s, 茅s necessari tenir el certificat Covid?

S铆, 茅s necessari tant si s鈥檜tilitzen aquests espais per a un entrenament com per a celebrar una competici贸.

Cal presentar el certificat Covid per accedir a les zones de restauraci贸 de les instal路lacions esportives?

S铆, cal presentar-lo per accedir a les zones de restauraci贸 de les instal路lacions esportives cobertes, seguint les condicions que estableixen els apartats 3.4 i 4.7 de la present Resoluci贸.

Com s鈥檃consegueix el certificat Covid?

脡s un certificat em猫s per un servei p煤blic de salut, en suport digital o en suport paper, que acredita alguna de les circumst脿ncies seg眉ents:

a) Que a la persona titular se li ha administrat la pauta vacunal completa contra la COVID-19 d’alguna de les vacunes autoritzades (certificat de vacunaci贸).

b) Que la persona titular disposa d’una prova diagn貌stica negativa en relaci贸 amb la COVID-19 realitzada en les 煤ltimes 72 hores en el cas de les proves RT-PCR, i en les 煤ltimes 48 hores en el cas dels tests d’ant铆gens (certificat de prova diagn貌stica).

c) Que la persona titular s’ha recuperat de la COVID-19 en els darrers sis mesos despr茅s d’un resultat positiu obtingut mitjan莽ant una prova diagn貌stica considerada v脿lida per l’autoritat competent (certificat de recuperaci贸).

Per obtenir el certificat Covid, cal demanar-lo accedint al web La Meva Salut dins les seccions 鈥業nformes i resultats鈥 i de 鈥榁acunes i certificat COVID digital UE鈥.

Com s鈥檋a de fer el control d鈥檃cc茅s a les sales i gimnasos, i a les zones de restauraci贸?

Les persones titulars o responsables del local, establiment, equipament o espai han de designar personal per al control d’accessos encarregat de fer la comprovaci贸 de qualsevol dels certificats previstos presentats per les persones que hi vulguin accedir com a usu脿ries, sense conservar les dades que s’hi contenen i sense fer-ne 煤s per a cap altra finalitat que l’esmentada de control d’acc茅s.

El control d鈥檃cc茅s es pot ubicar tant a l鈥檈ntrada de la instal路laci贸 com a l鈥檈ntrada de la sala, gimn脿s o espai de restauraci贸.

Per dur a terme el control, la persona usu脿ria haur脿 de presentar el codi QR del certificat COVID digital de la UE. Els responsables d鈥檃cc茅s al local el llegiran amb la c脿mera de la webapp verificacovid.gencat.cat i comprovaran la seva validesa.

A m茅s, a l’entrada dels locals, establiments, equipaments o espais, en una zona visible, s’ha de col路locar un cartell on, d’acord amb el model fet p煤blic en la p脿gina web del Departament de Salut, s’informi les persones usu脿ries de les mesures previstes en aquest apartat, sobre el seu car脿cter necessari per a l’acc茅s al local, aix铆 com sobre la no conservaci贸 de les dades personals acreditades.

P煤blic en instal路lacions

Com es regula l鈥檃cc茅s de p煤blic a les instal路lacions que acullen competicions esportives?

En instal路lacions i equipaments tant a l’aire lliure com en espais tancats s鈥檃utoritza un aforament m脿xim del 70% de l’autoritzat.

En instal路lacions i equipaments en espais tancats, s’ha de garantir la ventilaci贸 m铆nima establerta a la normativa vigent en mat猫ria d’instal路lacions t猫rmiques d’edificis, si b茅 es recomana el compliment de les condicions de ventilaci贸 i qualitat de l’aire refor莽ades indicades a l’annex 2. Aix铆 mateix, s’ha de garantir el compliment de les mesures organitzatives de control d’aglomeracions indicades a l’annex 1.

En instal路lacions o equipaments amb un aforament autoritzat superior a 10.000, cal seguir les condicions seg眉ents:

a) Instal路lacions i equipaments a l’aire lliure: es fixaran un m铆nim de tres sectors, en cada un dels quals no es poden superar les 10.000 persones.

b) Instal路lacions i equipaments en espais tancats: es fixaran un m铆nim de dos sectors, en cada un dels quals no es poden superar les 5.000 persones.

En equipaments coberts i a l鈥檃ire lliure els espais sectoritzats han de garantir el control de fluxos d’acc茅s i sortida i als banys. L’acc茅s del p煤blic, preferentment abonat i local, ha de ser amb seients preassignats.

El servei de restauraci贸 ha de ser coincident amb els espais sectoritzats establerts i per al p煤blic assignat a cada sector respectiu. Fora de l’脿mbit del servei de restauraci贸 no es permet el consum de begudes ni d’aliments.

En espais tancats i en equipaments a l鈥檃ire lliure de m茅s de 10.000 persones, cal seguir les condicions seg眉ents:

– Els assistents han de portar la mascareta en tot moment dins la instal路laci贸. S’ha de refor莽ar la vigil脿ncia i difusi贸 del compliment de l’obligatorietat de l’煤s de la mascareta durant l’esdeveniment (incl貌s a les 脿rees de serveis, a les entrades i a les sortides).

– S’han de preveure mesures de circulaci贸 dels assistents que evitin les aglomeracions en els encreuaments o punts de m茅s aflu猫ncia en compliment del que s’estableix en l’annex 1 de la Resoluci贸.

Assemblees de les entitats

Les entitats esportives poden celebrar assemblees presencials?

Es permet la celebraci贸 d’assemblees d’entitats esportives de manera presencial. Per a la celebraci贸 d’assemblees d’entitats esportives, culturals i, en general, d’entitats de base associativa de manera presencial, s’ha de garantir espec铆ficament la ventilaci贸 m铆nima establerta a la normativa vigent en mat猫ria d’instal路lacions t猫rmiques d’edificis.

Quan en el desenvolupament d’aquestes activitats es puguin concentrar m茅s de 1.000 persones, en espais tancats es recomana mantenir el compliment de les condicions de ventilaci贸 i qualitat de l’aire refor莽ades indicades a l’annex 2 de la Resoluci贸 i, tant en espais tancats com a l’aire lliure, s’ha de garantir el compliment de les mesures organitzatives de control d’aglomeracions indicades a l’annex 1.

Les entitats esportives poden celebrar assemblees telem脿tiques?

S铆, tal com estableix el Decret llei 4/2021, de 19 de gener, pel qual es modifiquen determinats aspectes del r猫gim jur铆dic de les entitats esportives de Catalunya, com a conseq眉猫ncia de la pand猫mia generada per la Covid-19, es poden celebrar assemblees telem脿tiques sempre que tinguin per objecte la deliberaci贸 i aprovaci贸, si s’escau, de punts que garanteixin el funcionament ordinari de l’entitat esportiva. En cap cas podran convocar-se ni celebrar-se assemblees generals telem脿tiques per modificar els estatuts i els reglaments de l’entitat, aprovar el vot de censura, acordar la transformaci贸, la fusi贸 o l’escissi贸 de l’entitat i dissoldre l’entitat.

Activitats extraescolars

S鈥檃utoritzen les activitats esportives extraescolars?

S鈥檃utoritzen les activitats formatives o educatives no reglades presencials i d’esport escolar, organitzades dins o fora d’un centre educatiu per qualsevol entitat p煤blica o privada en totes les etapes educatives.

Per dur-les a terme, cal seguir les indicacions del Pla d鈥檃ctuaci贸 per a les activitats educatives infantils i juvenils que tenen lloc fora de l鈥檋orari lectiu: Extraescolars, de lleure, socioeducatives i esportives i es pot consultar el document de Gesti贸 de casos de Covid-19 en activitats educatives l煤dico-esportives.

Ensenyaments esportius

Es poden impartir ensenyaments universitaris de Ci猫ncies de l鈥橝ctivitat F铆sica i l鈥橢sport?

En l’脿mbit de les activitats docents universit脿ries (a universitats, centres adscrits i escoles de negoci ubicades a Catalunya), les pr脿ctiques i les avaluacions podran seguir sent presencials. En el desenvolupament de les activitats te貌riques presencials, es pot considerar la presencialitat extremant les mesures de protecci贸 amb subjecci贸 al Pla sectorial aprovat pel Comit猫 de Direcci贸 del Pla d’actuaci贸 del PROCICAT.

Correspon a cada universitat fer-ne la concreci贸 d’acord amb els criteris d’autonomia acad猫mica i per a la millor prestaci贸 del servei a l’estudiantat.

En les aules i altres espais interiors es recomana el compliment de les condicions de ventilaci贸 i qualitat de l’aire refor莽ades indicades a l’annex 2 de la Resoluci贸.

I els ensenyaments de r猫gim especial vinculats a l鈥檈sport?

En els ensenyaments postobligatoris (batxillerat, formaci贸 professional i ensenyaments de r猫gim especial) cal aplicar les mesures d’ensenyament previstes als seus plans d’organitzaci贸 del curs 2020-2021 i no 茅s necessari reduir la pres猫ncia de l鈥檃lumnat als centres.

Quedaran inclosos dins aquesta consideraci贸 els ensenyaments reglats de r猫gim especials vinculats a l鈥檈sport, 茅s a dir, els cicles formatius de grau mitj脿 i superior.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

28 + = 30

脷ltimes not铆cies